Pojistky na majetek podraží o desítky procent

9. říjen 2002

O několik desítek procent se kvůli povodním zdraží v příštím roce majetkové pojištění. Shodují se na tom všechny pojišťovny, které působí na našem trhu. Odhady škod, které na pojištěném majetku v srpnu způsobila velká voda, se vyšplhaly na 33 miliard korun.

Zajistitelé samotných pojišťoven na to reagovali zdražením svých služeb, a to se přenáší na ceny pojistek, tvrdí náměstek ředitele České pojišťovny Jan Ježdík. Ta nyní připravuje až 20 procentní zdražení nově uzavíraných občanských majetkových pojištění, která zahrnují rizika povodní a záplav.

"I my si kupujeme vlastně jakési pojištění na mezinárodním zajišťovacím trhu, a protože ty škody, které platili naši zajistitelé, jsou hodně velké a to riziko, které tady je, vyhodnocují jako velké, tedy je potřeba na krytí tohoto rizika vybírat více peněz," uvedl Ježdík.

Zdražení se promítne jak v nově uzavíraných pojistkách, které už budou zahrnovat i rizika povodní a záplav, tak i ve starých v případě, že jejich cena tato rizika nekryje. U zhruba 100 tisíc pojistek uzavřených před rokem 1990, u nichž roční cena pojištění nemovitosti činí 200 až 300 korun, bude zdražení ještě vyšší. U České pojišťovny má pojistku 60 až 70 procent všech domácností v zemi.

Podobné zvýšení cen majetkového pojištění chystá i většina ostatních velkých pojišťoven. Například Kooperativa a IPB Pojišťovna plánují 20 procentní zdražení, Allianz zvýší sazby u privátního pojištění domů a domácností v průměru o 25 až 30 procent.

"Vše ještě závisí na konkrétním jednání s nadnárodními zajistiteli," říká o zdražení pojistek ředitel komunikace Kooperativy Martin Diviš. "Předběžný odhad se může pohybovat v několika desítkách procent. A pojišťovny budou jistě velmi bedlivě posuzovat rizika, kde opravdu může dojít k záplavám nebo povodním."

Nejbližší schůzka pojišťoven ze zemí, které v létě postihly povodně, s jejich zajistiteli se uskuteční ještě během října v Německu.

autoři: mta , mfi
Spustit audio