Polévka pro zahřátí

podle paní Mirky Kuntzmannové

Suroviny na 6 - 8 porcí:

200 g hnědých fazolí
200 g uzeného masa
100 g slaniny
1 cibule 2 lžíce oleje
2 lžíce hladké mouky
2 brambory
1 velká mrkev
1/4 středně velkého celeru
kostka masoxu
500 ml rajčatové šťávy
1 lžíce sladké mleté papriky
1 – 2 feferonky nebo dle chuti cayennský pepř
sůl

Postup:

Přebrané a propláchnuté fazole zalijeme vodou a necháme několik hodin, nejlépe přes noc nabobtnat. Pak k nim přidáme uzené maso a kostku masoxu, dolijeme vodu a pomalu vaříme. K téměř měkkým fazolím přidáme nakrájené feferonky nebo cayennský pepř, mletou sladkou papriku, očištěnou a na kostičky nakrájenou mrkev, celer a brambory. Vaříme, až je vše měkké. Poté z polévky vyndáme uzené maso, nakrájíme ho na nudličky a vrátíme zpět do polévky. Na rozpáleném oleji do růžova opečeme najemno nakrájenou slaninu a cibuli, poté zasypeme moukou a připravíme si jíšku, se kterou zahustíme polévku. Přilijeme rajčatovou šťávu, podle chuti osolíme a povaříme ještě asi
10 – 15 minut.

Celková doba přípravy cca 2 – 2 1/2 hodiny.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.