Policie v úterý ráno převezme Kongresové centrum pod svou ochranu

18. listopad 2002

Policie převezme v úterý v 07:00 pod svou ochranu Kongresové centrum, ve kterém se ve čtvrtek a v pátek uskuteční summit Severoatlantické aliance. Během dneška skončí prohlídky pyrotechniků a od rána bude zaveden policejní režim.

Pyrotechnici již od minulého týdne kontrolují všechna auta vjíždějící s nákladem do podzemních garáží Kongresového centra a prohlížejí veškeré prostory budovy. Každá místnost bude prozkoumána pyrotechnikem, po ohledání bude uzavřena a před dveře se postaví policista. Po ukončení prohlídek bude policie garantem, že tento objekt je relativně bezpečný. Policie posílila také ostrahu Pražského hradu. Budovy některých velvyslanectví, například Spojených států či Izraele, střeží stálá policejní hlídka. Přijely již posily z krajů, nyní se dělají instruktáže a rozdělují služby.

Speciálně vycvičení policisté a odborníci, například pyrotechnici a chemici, budou podle ředitele Kongresového centra Františka Duška střežit v objektu také strojovny, které by mohly být zneužity k teroristickému útoku. K rozšíření jedovaté látky v celé budově by mohla být zneužita například klimatizace, která je napojena do všech kongresových prostor. "Pokud nebude fungovat ostraha objektu tak, aby se do těchto klíčových zařízení nemohl dostat nikdo nepovolaný, tak samozřejmě to může představovat určitým způsobem zdroj nějakého rizika nebo nebezpečí," řekl Michal Benátský, generální ředitel Janky Radotín, která klimatizaci pro Kongresové centrum dodala.

Ve čtvrtek budovu prohlédli také experti Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). NBÚ nemá na starosti jen bezpečnostní prověrky osob, ale také certifikaci informačních systémů a zabezpečovacích zařízení. Ředitel Dušek řekl, že jsou zcela připraveni na případný útok hackerů. "Máme to zajištěno, máme to i odzkoušeno, protože podobný útok se očekával i při jednání měnového fondu před dvěma roky." Budova je podle něj z velké části ovládána počítačovými systémy. Potvrdil, že na jejich ochraně spolupracovalo vedení centra také s policií a NBÚ.

Podle něj zatím nejsou k dispozici žádné informace nasvědčující možnosti útoku hackerů. "Jednoznačně to však předpokládáme...možná už je dnes něco nasazeno, ale jsme připraveni reagovat," uvedl. Informoval, že díky specialistům jsou schopni se po určitou dobu obejít i bez výpočetní techniky. "Umíme budovu řídit i na ruku, ke kolečkům, která ovládají počítače, přijdou lidé, a budou s nimi hýbat tak, aby to fungovalo," řekl. Dodal, že po dobu jednání jsou připraveny také záložní zdroje pro výpočetní techniku.

Kongresové centrum bude jednou z nejstřeženějších budov ve městě. Kolem centra vznikne bezpečnostní zóna, do níž budou mít přístup jen místní obyvatelé. Vozidla tam nebudou moci projíždět ani stát. Do uzavřené zóny nebude moci vjet ani sanitka civilní záchranné služby. Lékařskou pomoc pro účastníky summitu bude zajišťovat armáda. Uzavřena bude také část magistrály a metro nebude zastavovat ve stanici Vyšehrad. Do Prahy se sjede celkem 46 hlav států či vrcholných představitelů 19 členských zemí NATO a zemí zapojených do programu Partnerství pro mír.

autor: red
Spustit audio