Povodně zatím stály 70 miliard, řekl Špidla poslancům

17. říjen 2002

Škody způsobené srpnovými povodněmi jsou zatím odhadovány na 70 miliard korun. S odvoláním na údaje ministerstva financí oznámil tento údaj Poslanecké sněmovně premiér Vladimír Špidla. Tato suma však podle něj zatím ještě není konečná. Zpráva předsedy vlády k aktuální popovodňové situaci rozpoutala ve sněmovně bezmála tříhodinovou vášnivou diskuzi. Ostře ji kritizovali opoziční poslanci ODS a KSČM.

Podle Špidly 70miliardová suma není zdaleka konečné číslo a obnova postižených území bude dlouhodobá. Jak dále premiér informoval, pojišťovny zatím předpokládají, že na úhrady škod vynaloží zhruba 25 až 30 miliard korun. Rekontrukce poškozených domů a bytů by pak měli z větší části hradit podle premiéra jejich vlastníci prostřednictvím zvýhodněných úvěrů.

O mnohé se - jak Špidla zdůraznil - postará i vláda. "Bude potřebné, aby proces obnovy byl sledován a vyhodnocen, a vláda zřizuje vládní výbor pro obnovu území, kde jsou koncentrováni ministři, kteří mají engerenci do území, a tento výbor bude veden premiérem," uvedl.

Premiér ve svém vystoupení především kladně hodnotil roli vlády a záchranářů při řešení povodňové katastrofy. "Je nepochybné, že ztráty na životech byly dvacet občanů, což je třikrát méně, než bylo při povodních v roce 1997," ocenil Špidla.

Špidlovy informace vyvolaly u opozice rozsáhlé kritické reakce, zejména poslanci ODS a KSČM měli ke zprávě řadu výhrad a otázek. Například komunista Jaromír Kohlíček měl konkrétní připomínku. "Dosud se nikdo neptal, proč po první vlně byly plné přehrady, proč nebyl změněn manipulační řád při odpouštění a proč když se vědělo, že se v jižních i západních Čechách valí obrovská vlna, tak se s tím nic nedělalo," tázal se poslanec.

Ivan Langer z ODS zae kritizoval úlohu vlády při povodních. "Pokud vůbec má být zmiňována vláda a její role, mělo by bát v souvislosti s povodněmi uvedeno, že vláda povodně nezvládla," prohlásil. Proti tomu se velmi rozčileně ohradil místopředseda vlády a ministr vnitra Stanislav Gross. "Chcete snad tvrdit, že někteří specialisté, kteří fungovali v době povodní, že to byly instituce, které se najednou objevily samy o sobě?," oponoval.

O tom vezme-li dolní komora zprávu o povodňové situaci na vědomí budou poslanci hlasovat odpoledne.

autoři: mri , dka
Spustit audio