Požár ve Faustově domě napáchal škody za statisíce korun

4. červenec 2003

Požár vypukl dnes před polednem v historickém Faustově domě na Karlově náměstí. Hasiči z budovy evakuovali několik lidí, asi za hodinu oheň uhasili.

Tři z šesti evakuovaných lidí museli hasiči vynést z domu po žebříku. Ženu, která stála u okna o patro výš, než hořelo, a volala o pomoc, museli vynést. S těžkým popálením dýchacích cest skončila na jednotce intenzivní péče oddělení vinohradské nemocnice. V nemocnici leží ještě další tři lidé. Dva se přiotrávili kouřem, další žena měla dechové potíže způsobené zřejmě stresem.

Podle mluvčího hasičů Václava Hladíka vyhořela knihovna v prvním patře a přilehlá chodba. Příčinu vyšetřovatelé zjišťují. Škoda ještě není přesně vyčíslena, odhaduje se řádově na statisíce korun.

Zvenku na domě nebyly po požáru patrné větší následky, jen jedno okno vedoucí do dvora a fasáda kolem nesly stopy ohně. Kouř a saze ale zasáhly vnitřek budovy. Památkáři se obávají toho, že oheň mohl poškodit cenné malované stropy.

Historie Faustova domu sahá do 12. století. Dnes je součástí areálu Všeobecné fakultní nemocnice a jako jedna z mála staveb pamatuje založení Karlova náměstí, dříve Dobytčího trhu. V 16. století v domě bydlel jeden z původců faustovské legendy, lékárník Edvard Kelly známý ze dvora Rudolfa II.

Spustit audio