Pozor na klíšťata, jejich aktivita je v Praze a Středočeském kraji vysoká. Přibývá případů boreliózy

25. květen 2023 12:46

Boreliózou od klíštěte se podle údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ) zatím letos nakazilo zhruba o polovinu víc lidí než loni. Do konce loňského dubna lékaři zaznamenali 279 nemocných, letos už 416. Nejvíc nakažených bylo v Jihočeském kraji, a to 67. Dalších 66 ve Středočeském kraji. Případů klíšťové encefalitidy je zhruba stejně, letos 13, loni 12.

Podle průzkumu národní referenční laboratoře Státního zdravotnického ústavu je nakažené borreliemi zhruba každé desáté klíště v lesích mimo zástavbu.

Informace o klíšťatech si mohou lidé také zobrazit v nové mobilní aplikaci Klíšťapka, uvádí vedoucí Národní referenční laboratoře pro lymeskou borreliózu SZÚ Kateřina Kybicová. Podrobnosti lze najít i na webu www.kliste.cz

Situace v Praze a Středočeském kraji

Chování klíšťat ukazuje Index aktivity, který zveřejňuje Český hydrometeorologický ústav. V hlavním městě aktivita klíšťat stoupá, v části metropole už je na 5. stupni, tedy nejvyšším. Lidé by neměli vstupovat do listnatých a smíšených lesů, měli by se pohybovat pouze po zpevněných cestách a používat repelenty.

Pražští hygienici loni v prvních čtyřech měsících zaznamenali 25 případů boreliózy a 4 případy encefalitidy. Letos od začátku roku je to 28 případů boreliózy a jeden nakažený encefalitidou. Ve Středočeském kraji je aktivita klíšťat aktuálně na stupni 4. 

Zmiňované nemoci se většinou projeví do měsíce a postihují především nervový systém. Encefalitida se ze začátku projevuje jako chřipka. To znamená zvracením, bolestí hlavy, únavou, horečkou, nevolností, bolestí svalů a kloubů. V pozdější fázi infekce pronikne do nervového systému. V nejtěžších případech může napadnout mozek a způsobit i smrt.

Lymská borelióza se z počátku taky podobá chřipce. Infekce se v těle šíří krví. Jejím typickým příznakem je skvrna na kůži. V pozdější fázi se infekce může dostat do mozku nebo srdce a způsobit smrt.

Ochrana a očkování

Jako ochranu před nákazou odborníci doporučují používat repelent, potřeba je podle nich nanášet ho především na nohy, při delším pobytu v přírodě opakovaně. Lidé by se také po návratu z lesa měli pečlivě prohlédnout a přisáté klíště co nejdříve odstranit.

Zatímco na vakcíně proti borelióze odborníci včetně českých teprve pracují, proti klíšťové encefalitidě je možné se očkovat. Odborníci upozorňují, že velká část lidí nedokončí správné očkovací schéma nebo si nedojde včas na přeočkování.

Třicet procent lidí si podle průzkumu nechalo podat jen první dávku, která proti nemoci nechrání, a nepřijde na druhou po dvou týdnech. Třetí dávku očkování po třech měsících, která ochranu prodlužuje na tři roky, podstoupilo 45 očkovaných. Na přeočkování po třech až pěti letech pak dorazí zhruba čtvrtina lidí.

Očkování stojí většinou kolem 1000 korun za jednu dávku, lidem nad 50 let je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Mladším na něj pojišťovny přispívají, většinou 500 korun. Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny se loni nechalo očkovat téměř 155 tisíc pojištěnců starších 50 let, což je třikrát víc proti roku 2021, kdy neměli vakcínu hrazenou.

autor: Vladimír Mikulenka | zdroj: iRozhlas.cz/ČTK
Spustit audio