Praha 9 uspořádala Velikonoční potravinovou sbírku. Pomůže místním rodinám s dětmi a seniorům

27. březen 2024 11:26

Hlavně kvůli vysoké inflaci a drahým energiím přibývá lidí, kteří mají problém si koupit jídlo. Do sbírek potravin se tak častěji zapojují i některé pražské městské části. Například Praha 9 se i letos rozhodla podpořit lidi v tíživé životní situaci. Na vysočanské radnici uspořádala v úterý Velikonoční potravinovou sbírku.

Darované potraviny a drogerii přijímali zaměstnanci úřadu ve vestibulu vysočanské radnice. Mezi prvními přišla Dana Kovaříková, která přinesla dětské pleny.

Čtěte také

„My jsme ty plenky měli doma koupené. Já jsem pak onemocněla, a jak byly ty sbírky pro Ukrajince, tak jsem se už nikam nedostala. Říkala jsem si, že jak někde bude sbírka, tak ty plínky musím přinést,“ vysvětluje.

Jedna krabice je speciálně vyčleněna pro děti, jsou v ní různé sladkosti, sušenky, čokolády a ovocné kapsičky.

„Na podobný typ sbírek přispívám pravidelně. Už jsem tady na minimálně druhém kole této sbírky, pak ještě přispívám na sbírky potravinové banky,“ přibližuje paní Kateřina, která donesla čaj a hygienické potřeby.

Sbírka pomůže místním

Letos se do potravinové sbírky zapojila také Základní škola Novoborská spolu s Gymnáziem Špitálská a zdejším Domem dětí a mládeže. Jak městskou část napadlo sbírku uspořádat, vysvětluje místostarostka Kamila Matějková z Prahy 9 Sobě:

Čtěte také

„Měli jsme zprávy, že většina potravinové pomoci třeba z celostátní potravinové sbírky brzy dochází, tak nás jako úřad napadlo, že se do toho můžeme zapojit. A to jak zaměstnanci úřadu, tak vlastně chodí lidé z ulice.“

Potraviny a další věci třídí zaměstnanci úřadu do připravených plastových beden. „V jedné jsou trvanlivé potraviny jako těstoviny, rýže, mouky. Pak tady máme kávy, čaje. Jedna bedýnka hygienických potřeb a potřeb pro maminky s dětmi, plenky, nějaké vlhké ubrousky, mýdla. A v poslední bedně máme oleje,“ ukazuje místostarostka.

Vybrané potraviny věnuje městská část místním. Pomoct by měly hlavně samoživitelkám a samoživitelům a klientům neziskové organizace Neposeda, která sídlí v Praze 9.

autoři: Markéta Janovská ,
Spustit audio