Praha vykácí až tisíce stromů na trase plánované linky metra D

5. únor 2020

Praha nechá kvůli nové lince metra D pokácet tisíce stromů. Proti tomu se postavila například část lidí z Krče, kde by v budoucnu měla stát stanice Olbrachtova.

Obyvatelé se obávají zhoršení životního prostředí a chtějí se proti kácení odvolat. I když magistrát za každý pokácený strom vysadí minimálně jeden nový, potrvá podle arboristů desítky let, dokud nezačnou klima zase chránit. „Jsou nepostradatelné jak pro zadržování vody, snižování teploty, taky pro snižování znečistění ovzduší. Dokáží zachytit až dvě tuny prachových částic v průběhu celého roku,“ upozorňuje mluvčí ekologické organizace Arnika Jiří Kaňa.

Ochladit klima podle Kani pomůžou například i popínavé rostliny na fasádách domů, budování pergol nebo zakládání takzvaných zelených střech.

„My se to snažíme eliminovat. Já si myslím, že u celé té stavby budeme kácet jednu čtvrtinu nebo jednu třetinu. Ten strom je na obvod malý a my ihned tyto stromy nahrazujeme jedna ku jedné a ty větší stromy nahrazujeme až jedna ku jedné a půl,“ vysvětluje náměstek primátora Adam Scheinherr z Prahy Sobě.

autoři: Kristýna Vašíčková , jp
Spustit audio