Praha zatím neomezí volný pohyb psů na ulicích

9. leden 2003

Pražský magistrát zatím neomezí volný pohyb psů na ulicích, ačkoli příslušnou vyhlášku už několik měsíců připravuje. Podle primátorova náměstka Rudolfa Blažka (ODS) vyčká na to, jak dopadne novela zákona na ochranu zvířat, kterou chystá ministerstvo zemědělství. Obce by podle normy získaly širší pravomoc upravit vyhláškou chov zvířat a ukládat chovatelům různé povinnosti.

Podle původního návrhu městské vyhlášky by lidé museli mít psy na ulicích přes den na vodítku. Velcí psi by navíc museli mít náhubek. Právě to vyvolalo největší kritiku majitelů psů a podle Blažka bylo ustanovení vypuštěno. Volně by psi mohli pobíhat jen na vymezených místech v parcích. Magistrát záměr zdůvodnil tím, že se množí případy napadení lidí psy i konflikty mezi zvířaty.

Kritici návrhu poukazovali i na to, že některé městské části vůbec nevymezily místa pro volný pohyb psů. Magistrát by měl podle nich spíše důsledně kontrolovat dodržování současných předpisů, například placení poplatků za psy, povinnost majitelů uklízet exkrementy a zákaz vstupu psů na dětská hřiště.

Spustit audio