Pražská záchranná služba má novou výjezdovou stanici. Záchranáři z ní jezdí i pro rodící maminky

4. září 2024 09:45

Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy otevřela novou výjezdovou základnu v Holešovicích. Až čtyři výjezdové skupiny budou mít své stanoviště v ulici Argentinská, kde vznikla základna v areálu stanice Hasičského záchranného sboru. Přesunula se tam posádka speciální neonatologické sanitky.

„Naším cílem je mít v následujících letech vybudovanou síť základen, která bude reagovat na rozrůstající se metropoli a dlouhodobě vysoký počet výjezdů, abychom i nadále zajišťovali kvalitní dostupnost naší služby. Posílíme proto naši přítomnost v širším centru a v periferních oblastech. Počítáme dnes s výstavbou výjezdových základen například v Běchovicích, Modřanech, Bohnicích, Vysočanech, v Klánovicích nebo na Zbraslavi,“ uvedl Petr Kolouch, ředitel Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy.

Výstavbu nové základny administroval odbor investic Magistrátu hl. m. Prahy. Stavba byla zahájena v dubnu 2023 a dokončena dle harmonogramu tak, aby od září letošního roku umožňovala plný provoz.

Na základně mohou být umístěny v budoucnu až čtyři výjezdové skupiny. Nyní zde budou sloužit dvě záchranářské posádky a ze základny speciální techniky Kundratka se do Holešovic přesouvá také posádka neonatologické sanitky. Ta se specializuje ve spolupráci s pražskými nemocnicemi na transporty novorozenců k poskytování péče ve specializovaných centrech. Lékařská posádka z dané oblasti bude zatím k pacientům vyrážet z původní holešovické základny v ulici Dukelských hrdinů, což umožňuje strategické pokrytí pražského centra.

autoři: Mikuláš Vochozka , jmy | zdroj: Magistrát hl. m. Prahy
Spustit audio