Pražští záchranáři budou ke své práci používat i elektrokola

18. duben 2012

Pražští záchranáři budou při své práci používat i elektrokolo. Důvodem je vzrůstající počet zraněných cyklistů. V roce 2008 záchranáři evidovali 142 úrazů a v roce 2011 dokonce 265, což je téměř 50 % nárůst. U většiny případů je potřeba okamžité vyšetření, a tak je elektrolo vhodným dopravním prostředkem. Na rozdíl od sanitek se totiž dostane i do hůře přístupných míst.

Záchranáře na kole budeme vídat každý den. V pracovním týdnu bude cyklohlídka monitorovat situaci v centru metropole. O víkendu zase zamíří na cyklostezky a projede i zoologickou zahradou. Elektrokolo je vybavenou potřebnou technikou, která je umístěna v taškách na nosiči zadního kola.

"Vybavení má kolo standardní jako třeba elektrosmart, čili taková větší lékárnička, základní pomůcky, které záchranář potřebuje k poskytnutí profesionální první pomoci a automatický defibrilátor pro náhlé zástavy oběhu," říká ředitel záchranné služby Zdeněk Schwarz.

Pražští záchranáři se inspirovali v zahraničí, kde jsou cyklohlídky běžnou záležitostí.

"Inspirovali jsme se v některých metropolích. Zejména z Evropy je to Londýn, ve Spojených státech je to třeba L.A., kde běžně i v zimních měsících cyklohlídky záchranářů fungují."

Jak už bylo řečeno, hlavním důvodem zavedení cyklohlídek je vzrůstající počet zraněných cyklistů.

"Těch příčin je víc. Za prvé stoupá obecně nehodovost v hlavním městě Praze. Druhá věc je rozvoj cykloturistiky. Přispěly k tomu i elektrokola, která umožnila jízdu na kole těm, kteří třeba nejsou tak fyzicky zdatní. Umožňují jezdit i do práce, to, že se člověk tolik nezpotí, může jezdit i v obleku. A možná je to i tím, že na ty kola nejsme zvyklí, čili dochází ke střetům zejména s chodci, kteří nejsou zvyklí na kola, na pohyb kolem v Praze. Stejně tak někteří řidiči na to nejsou zvyklí."

První cyklohlídka metropolí projede zítra při velké pražské cyklojízdě.

autor: Alžběta Šírková
Spustit audio