Průměrná mzda je o tisíc korun vyšší

16. říjen 2002

Průměrná měsíční mzda v Česku vzrostla ve druhém čtvrtletí na 15 772 korun. Je tak o 1080 korun vyšší než ve stejném období loňského roku. Reálně, tedy po zohlednění růstu spotřebitelských cen, se zvýšila o pět procent.

Jak Radiožurnálu potvrdila analytička České spořitelny Helena Horská, nejpomaleji mzdy rostly ve službách. "Nejrychleji roste mzda v nepodnikatelské sféře, a to o necelých 12 procent. V soukromé sféře jsme zažili nejvýraznější růst v zemědělství, především v rybolovu a chovu ryb, a to o 14 procent. V průmyslu zpracovatelském ten růst mezd už je omezený, pohybuje se mezi dvěma až šesti procenty."

0:00
/
0:00

Podle Heleny Horské je ale další prostor pro růst mezd v příštích měsících velmi omezený. "Ve státním sektoru se růst mezd udrží okolo 11 procent, díky již platné úpravě mzdových tarifů. Soukromé podniky si však výraznější růst mezd nemohou dovolit. Silná koruna a slabá zahraniční poptávka je nutí restrukturalizovat a snižovat výrobní náklady. Podnik má totiž dvě možnosti: zefektivnit výrobu a snížit stav svých zaměstnanců, nebo zachovat zaměstnanost, ale mzdy nezvyšovat."

autoři: mta , Petra Steinerová
Spustit audio