Ratha-játrá se bude poprvé slavit i v Praze

13. červenec 2008

V Praze se dnes uskuteční první Ratha-játrá. Tedy jeden z nejstarších nepřerušeně slavených duchovních festivalů na světě. A po Londýně, Paříži, Madridu, Berlíně, Dublinu a mnoha dalších měst se letos dostává i do našeho města a připravuje pro vás zajímavý program. V centru Prahy se bude tančit, zpívat a těšit se můžete i na atrakci v podobě obrovského ozdobeného vozu taženého dlouhými provazy.

Ratha-játra následně vyvrcholí indickým festivalem "Happy Fest" s bohatým kulturním programem, stánky s indickým vegetariánským občerstvením zdarma, butikem s indickým zbožím a védskou expozicí.

V dalším tipu se vás pozveme do Prahy 4 na přehlídku lidových řemesel. Michelský dvůr se totiž pro dnešní neděli přeměnil v letní jarmark, na kterém si můžete prohlédnout, jak vypadala práce kováře, jak probíhalo paličkování a pletení košíku nebo jak se pracovalo s kolovrátkem. Během dne se představí i skupina historického tance Ambrosia, zazní středověká hudba a zahraje loutkové divadlo Frydolín.

Pokud byste neděli raději strávili ve společnosti s uměním, mohu vám doporučit například Galerie Millenium. Tam totiž posledním dnes probíhá výstava s názvem Franz Kafka ve výtvarné tvorbě. Expozice vznikla při příležitosti 125. výročí narození tohoto pražského rodáka židovského původu.

Spustit audio