Řecko, Španělsko a Turecko. O letní zájezdy na příští rok je zájem

15. prosinec 2020

Předprodej letních zájezdů k moři je v plném proudu. Zájem je hlavně o Řecko, Španělsko a Turecko. Aby zákazníci neměli strach z časného nákupu, nabízejí cestovní kanceláře nejrůznější výhody, třeba připojištění kvůli problémům s onemocněním covid-19 nebo zrušení zájezdu ještě 30 dnů před začátkem.

Někteří Češi si už dělají plány na léto a vybírají zájezdy k moři. Podle oslovených velkých cestovních kanceláří je zájem především o pláže na Krétě, Rhodosu, Turecké riviéře nebo třeba španělské Malorce. Jenže nejen zákazníci ale i cestovní kanceláře čelí velké nejistotě, a to především kvůli vývoji epidemické situace. Klientům tak nabízejí za pár stovek připojištění zájezdu na covid, díky kterému by v případě nákazy onemocněním covid-19 získali peníze za zájezd zpět. Posouvá se také termín placení zájezdu. „Klient se může v období 45 až 30 dní před odletem svobodně rozhodnout, jestli na dovolenou pojede nebo ne. Důvod uvádět nemusí a my mu všechny peníze vrátíme zpátky,“ říká mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Bezděk.

K platbě dovolených využívají zákazníci často vouchery od cestovních kanceláří za zájezdy, které se letos neuskutečnily. Klientům, kteří voucher nestihnou uplatnit do konce srpna příštího roku, vrátí cestovní kanceláře peníze. Podle portálu Invia přispívají k zájmu o předprodeje také některé bonusy. „U vybraných destinací si můžete změnit destinace ještě sedm dní před odletem, někteří naši obchodní partneři také nabízejí vrácení celé částky, pokud by se například uzavřely hranice, destinace by po příletu začala vyžadovat karanténu nebo by klient onemocněl před odletem,“ říká mluvčí Andrea Řezníčková.

Michal Veber z Asociace cestovních kanceláří dodává, že cestovatelé nemusí mít strach ani z krachu cestovní kanceláře, na to jsou totiž v Česku všichni klienti ze zákona pojištěni. V takovém případě by dostali všechny své peníze za zájezd zpět. „Tady máte záruku toho, že vlastně z toho pojištění proti úpadku jako klient dostáváte peníze zpět.“

Problém vyřeší vakcína

V letošním roce podle Asociace cestovních kanceláří kvůli pandemii koronaviru zkrachovaly čtyři cestovní kanceláře. Šlo hlavně o ty, které se zaměřovaly na školní zájezdy. Výkonné ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tereza Picková věří, že bude nadcházející sezóna daleko lepší. I díky zkušenostem z letošního roku. „Mluví se i o tom, že už třeba počátkem roku, pokud by nebyl jednotný unijní přístup, by se zformovala určitá skupina zemí, které by ty antigenní testy uznávaly za účelem turismu.“ Takové testy by byly totiž nejen rychlejší, ale i méně nákladné. Velké oživení cestování by pak mohla přinést vakcína proti onemocnění covid- 19.

autoři: Barbora Kladivová , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.