Řidiči tramvají chtějí v pondělí stávkovat, Praze hrozí kolaps

2. leden 2003

Řidiči pražských tramvají chtějí v pondělí půl dne stávkovat za vyšší mzdy. Federace řidičů tramvají požaduje, aby dostávali stejný plat jako řidiči autobusů. Vedení podniku pokládá krok odborů za vydírání. Na rozhodnutí federace nic nezměnilo ani dnešní jednání s vedením dopravního podniku. Další schůzka je naplánována na nedělní poledne. Zúčastní se jí i primátor Pavel Bém a radní pro dopravu Radovan Šteiner (oba ODS), jak požadoval předseda federace Antonín Dub.

Pokud se strany nedohodnou, nevyjede podle Duba v pondělí ráno ani jedna tramvaj. Případná stávka skončí v poledne. Tramvaje přitom přepraví podle údajů dopravních odborníků denně přes milión lidí. V současnosti, kdy není zcela obnoveno metro poškozené povodní, je nápor ještě vyšší. Stávka by tak znamenala pro hromadnou dopravu katastrofu.

Podle radního pro dopravu Šteinera (ODS) by stávka byla nelegální. Až do konce března totiž podle něj platí v závodu elektrických drah dopravního podniku současná kolektivní smlouva. Druhá odborová organizace v dopravním podniku, Odborový svaz pracovníků dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství, dává přednost jednání. Svým členům doporučuje, aby se sami rozhodli, zda se k případné stávce připojí, nebo ji podpoří jinak.

Podle údajů odborů dosáhla v prvním pololetí roku 2002 průměrná mzda řidiče tramvaje 17.229 korun a řidiče autobusu 19.033 korun. V těchto průměrech jsou zahrnuty i přesčasy a různé příplatky. Federace řidičů tramvají vyhlásila kvůli platům stávkovou pohotovost už loni v únoru. Ukončila ji, když se s vedením podniku dohodla na vypracování studie posuzující náročnost práce řidiče tramvaje a autobusu. Termín jejího dokončení se o několik měsíců posunul, hotova bude v únoru či v březnu. Federace chce však navýšit platy hned, a to zpětně od července.

Právě až studie však podle Šteinera ukáže, zda je požadavek na vyrovnání platů řidičů tramvají na úroveň řidičů autobusů oprávněný. Pokud analýza uvede, že jsou obě povolání stejně náročná, podnik řidičům tramvají peníze doplatí i zpětně. Elektrické dráhy dopravního podniku zaměstnávají přes 1400 řidičů tramvají. Odborová federace má asi 350 členů, v organizaci odborového svazu je zhruba 400 řidičů.

autor: red
Spustit audio