Roční podmínku a vyhoštění udělil soud oběma cizincům, kteří v létě posprejovali Karlův most

13. listopad 2019 15:36

Za posprejování Karlova mostu ve středu udělil soud německým turistům roční podmínku, stotisícové tresty a vyhoštění. Českou republiku nesmí navštívit pět let.

Rozsudek není pravomocný a oba bratři si nechali lhůtu na podání odvolání. Mladší z mužů vinu přiznal, starší ji nadále odmítá. Na rozhodování soudu mělo vliv, že cizinci poškodili právě Karlův most. „To samozřejmě sehrálo velkou roli, protože je to památka nás Čechů, ke které máme zcela jistě vztah, jaký máme. To samozřejmě tu společenskou škodlivost toho daného skutku zvýšilo,“ říká soudkyně Pavla Hájková.

Nápis se na pilíři mostu objevil v polovině července. Restaurátoři ho začali odstraňovat 27. července a plánovali, že práce budou trvat do půlky srpna. Podle smlouvy za to měli dostat 40 000 korun. V noci na 28. července ale graffiti neočekávaně zmizelo. Místo restaurátorů je bez pověření v noci odstranil Miloslav Černý, který prohlásil, že má s mazáním graffiti zkušenosti a když se o nápisu dozvěděl z médií, rozhodl se zasáhnout. Podle laboratorních testů tím památku nepoškodil.

autoři: Vojtěch Šrámek , jp | zdroj: ČTK
Spustit audio