Salát z fazolových lusků

podle Mirky Kuntzmannové

Suroviny:

0,5 kg mladých fazolových lusků
trocha vody
2 stroužky česneku
1 středně velká cibule
1 lžíce vinného octa nebo citronové šťávy
2-3 lžíce oleje, nejlépe olivového nebo bodlákového (ze světlice barvířské)
petrželová nať
mletý pepř
sůl

Postup:

Fazolové lusky očistíme, zbavíme vláken a omyjeme. Potom je překrájíme asi na 4 cm dlouhé kousky, vložíme do vařící osolené vody a uvaříme do měkka. Pozor, abychom lusky nepřevařili. Jednak nevypadají pěkně a pak by ztratily i na chuti. Uvařené lusky necháme na sítu okapat a necháme je vychladnout. Potom je dáme do mísy, přidáme na jemná kolečka nakrájenou cibuli, rozsekaný česnek, sůl, pepř, několik lžic vody, ocet nebo citrónovou šťávu a olej. Pomocí dvou vidliček opatrně promícháme, abychom lusky nepolámali.
Povrch můžeme posypat rozsekanou petrželovou natí.
Podáváme jako salát nebo jako doplněk k dušeným masům, pečením apod.

Celková doba přípravy cca 30 minut
2 – 4 porce

autoři: odborník , Mirka Kuntzmannová

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.