Salátem z uzeného pstruha od Václava Ségla rychle pohostíte i nečekané hosty
V Pochoutkovém roce představil soutěžní recept Václav Ségl z Praskoles. Umíchal nám svěží salát z uzeného pstruha. Výrazná chuť uzené ryby se krásně doplňuje s citronem a šalotkou. Příprava je rychlá, takže vás nezaskočí ani nečekaná návštěva.
- 300 g uzeného pstruha
- 200 g pomazánkového másla
- 2 šalotky
- 1 lžička citrónové šťávy
- 100 g smetanového taveného sýra
- 3 ks nakládaných okurek (větších)
- 1 lžička citrónové kůry
- 3 lžíce nasekané čerstvé pažitky
- špetka soli
- špetka pepře
Postup
Šalotku a okurky nakrájíme nadrobno, pažitku na půlcentimetrové kousky a najemno nastrouháme citronovou kůru.
Do mísy dáme pomazánkové máslo, tavený sýr a prošleháme elektrickým šlehačem na malé otáčky, aby vznikla mazlavá jednolitá hmota
Přidáme nakrájenou šalotku, okurku, citrónovou kůrou a pažitku. Přikápneme citronovou šťávu, osolíme a opepříme a všechno to promícháme.
Kousky natrhaného uzeného pstruha, asi 4 x 4 cm, přidáme až na konec, aby se příliš nerozmačkal. Do salátu ho vmícháme lehce po částech, aby se kousky příliš nepotrhaly.
Podáváme s chlebem nebo vekou.
Václav Ségl
Recept má od svého kamaráda, který ho tradičně dělá z uzeného pstruha. Podle pana Ségla by šel udělat také z lososa. Dělá ho rád a často. Pan Ségl nás přivítal v řeznických kalhotách a připravený vařit i v zástěře s vlastní jmenovkou.
Během návštěvy jsme ochutnali i slovenskou bramborovou polévku s klobásou a také pečené jelení maso s tmavou omáčkou na víně se švestkami a výborným karlovarským knedlíkem. Jako dezert jsme dostali tmavý piškot s kaštanovým krémem.