Slyšeli jste o eco-friendly pivu? Prodává ho australský pivovar, uhlíkovou stopu redukuje pomocí vodních řas
Jeden z českých pivovarů propaguje střídmou konzumaci alkoholu heslem „Na pivo s rozumem“. U protinožců zase jeden z pivovarů razí „na pivo s ekologií“. Firma se snaží redukovat svou uhlíkovou stopu a rozhodla se do toho zapojit i vodní řasy.
„Když jsme před lety začínali s pivovarem, nikdy bych si nemyslel, že tady budu sedět a vyprávět někomu o řasách,“ řekl v úvodu rozhovoru pro australskou televizi ABC spoluzakladatel pivovaru Young Henry's, Oscar McMahon.
Řasy pivovaru pomáhají s omezením skleníkových plynů, které produkují kvasinky při fermentaci. Výpary z fermentačních nádob odchází do velkých plastových tanků, ve kterých je voda s řasami. Ty podobně jako jiné rostliny mění oxid uhličitý na organické látky a také kyslík. Čím déle nádoby v pivovaru stojí, tím více řas v nich je, a tím jsou také zelenější.
Velké tubusy zářivě zelené barvy jsou ve zpracování oxidu uhličitého velmi efektivní. Dokonce více než běžná australská příroda. „Jeden čtyřistalitrový plastový pytel s vodou a řasami produkuje stejné množství kyslíku jako hektar australské buše. Takže řasy dokáží vyčistit spoustu vzduchu a zajistit čistý vzduch pro celý pivovar,“ vysvětluje Leen Labeewuová z Technologické univerzity v Sydney, která s pivovarem Young Henry's na projektu spolupracuje.
Oscar McMahon s úsměvem na rtech poznamenává, že jednou nastane den, kdy bude moci prohlásit, že pitím jejich piva pomáháte zachránit planetu. Tak daleko ale zatím ještě pivovar prý není.
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.