Smetanová houbová omáčka. Rostou, takže toto jídlo nesmí chybět
Houbařům nastaly žně a z domácností voní smaženice, houbové řízky, polévky a omáčky. Sušičky vesele vrní a všichni, kdož přišli do styku s houbami, chodí se zahnědlými prsty, protože barvu s kloboučků hub jen těžko smýváme.
- 500 g čerstvých hub (nejlepší jsou pravé hříbky)
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo snítka čerstvého
- 1 bobkový list
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 200 ml smetany
- sůl, ocet podle chuti
- cca 4 lžíce hladké mouky
- 400 – 500 ml hovězího vývaru
Očištěné houby nakrájíme na plátky, podlijeme několika lžícemi vody a dusíme doměkka. Zvlášť svaříme v troše osolené vody (cca 1 dl) všechno koření a ocet.
V kastrolu rozehřejeme máslo a zpěníme na něm drobně nakrájenou cibuli. Pak přidáme měkké houby, přilijeme macerát z koření, hovězí vývar a přivedeme k varu. Povaříme cca 5 minut. Poté zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali hladkou mouku a podle chuti osolíme a okyselíme.
Na mírném ohni povaříme ještě asi 5 - 7 minut.
Podáváme s kynutým nebo houskovým knedlíkem, případně s vařeným hovězím masem, vařenými vejci a podobně. Před podáváním můžeme ozdobit petrželkou nebo čerstvým tymiánem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.