Sněmovna odložila projednání smlouvy s Vatikánem

15. říjen 2002

Poslanci na žádost ministra zahraničí Cyrila Svobody odložili projednávání česko-vatikánské smlouvy, která má upravit vztah mezi českým státem a katolickou církví. Proti dokumentu mají velmi silné výhrady hlavně opoziční komunisté a občanští demokraté. Česká diplomacie se obává toho, že sněmovna by dokument nemusela podpořit.

Proti česko-vatikánské smlouvě mají velké výhrady především komunisté, ale také občanští demokraté. Komunisté už před týdnem při zahájení schůze neúspěšně navrhovali, aby ji dolní komora neprojednávala. Ministr zahraničí Cyril Svoboda nabídl sněmovně, aby přerušila debatu o smlouvě do ledna, aby bylo možné výhrady proti ní prodiskutovat.

Právě do ledna bude podle Svobody možné vyjasnit si stanoviska. Podle něho ale dokument katolíky proti jiným rozhodně nezvýhodňuje. Rovnoprávnost totiž zaručuje Ústava i další zákony, které přijímá parlament.

Zřejmě klíčovým bodem jednání sněmovny bude schvalování senátního návrhu ústavního zákona o referendu o vstupu České republiky do Evropské unie. Předlohu, která má velkou šanci na přijetí, projednají poslanci ve druhém čtení ve středu a schvalovat ji mají tento čtvrtek.

Poslanecká sněmovna by dnes měla posoudit státní závěrečný účet za loňský rok a následně zprávu centrální banky o měnovém vývoji v zemi.

autoři: ark , mkp , mri
Spustit audio