Soutěž o knihy První republika 1918–1938 - UKONČENO

24. říjen 2018

Soutěž skončila. Gratulujeme výhercům, kterými se stávají Gabriela Vinklátová a Petr Bezouška.

Výroční vydání knihy První republika 1918–1938 obsahuje 59 vložených artefaktů a navíc zvukové CD se 47 historickými nahrávkami. Odpovězte na správnou odpověď a vyhrajte ji!

Zažijete první republiku spolu s obyvateli předválečného Československa, účastníkům historických okamžiků se doslova díváte přes rameno, dýcháte s nimi a píšete korespondenci například spolu s T. G. Masarykem. Jedná se o typ knihy s vloženými artefakty.

V knize První republika 1918-1938 najdete třeba … 

1) Kopii prvního zákona Československé republiky z 28. října 1918, který „v den vítězství čs. revoluce a nové samostatnosti národa sepsal Dr. Alois Rašín“. Je psaný obyčejnou tužkou, rukou Aloise Rašína, vydal jej Národní výbor a podepsáno je pod ním všech 5 členů Národního výboru: Antonín Švehla, Alois Rašín, Jiří Stříbrný, František Soukup a Vavro Šrobár.

2) Turistickou mapu Podkarpatské Rusi z roku 1935 s reklamami českých podnikatelů, kteří zvou návštěvníky na českou kuchyni, plzeňské pivo a přírodní karpatoruské víno.

3) Obrovský rozkládací letový řád Čs. aerolinií z roku 1938, který po vzoru Lufthansy vypadá jako „mapa“ spojující významná letiště s časy odletů. Kdo rád cestuje prstem po mapě, doputuje z Prahy třeba do .. Dubrovníku, Moskvy, Benátek nebo třeba Amsterodamu a spočítá si, kolik hodin let i s přestupy trval.

4) Věrnou kopii mobilizační vyhlášky ze září 1938, tak, jak byla vyvěšena v Praze na Smíchově. Vyhláška, jako úřední dokument, existovala ve více jazykových mutacích, pražská je samozřejmě v češtině. V rozhlase byla pro změnu dne 23. září 1938 po zprávách ve 22,30 h čtena slovenská verze - tu zase najdete na cédéčku přiloženém ke knize, které vzniklo ve spolupráci s archivem Českého rozhlasu.

5) Faksimili Mnichovské dohody i s dodatky, podepsanou Hitlerem, Chamberlainem, Mussolinim a Daladierem. Mnichovská dohoda byla zapsána na speciálním typu psacího stroje s velkými písmeny, který sloužil k zaznamenávání důležitých dokumentů Třetí říše. Čeští zástupci však přijali pouze nesignovaný opis. Jak je možné, že se v našem Národním archivu nachází také verze signovaná, která je však téměř k nerozeznání od originálu? Jde o protektorátní faksimili. Takže v knize První republika najdete vlastně faksimili faksimile …“

A my teď rozdáváme dvě tyto knihy. Stačí odpověděť na správnou odpověď. 

Kde se narodil Tomáš Garrigue Masaryk?

a. ve Zlíně

b. v Brně

c. v Hodoníně

Správné odpovědi zasílejte na e-mail marketing.regina@rozhlas.cz včetně svého jména a kontaktu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.