Soutěž o volnou rodinnou vstupenku do Národního zemědělského muzea a obrázkové statistiky

17. duben 2018

Soutěž skončila. Výherci: Zdeňka Kriegerová; Eva Malíková; Jiří Kohout.

Národní zemědělské muzeum bylo založeno v roce 1918, nicméně jeho nejstarší součást, muzeum na loveckém zámku Ohrada, zahájila činnost již roku 1842, a patrně je tak nejstarším specializovaným lesnicko-loveckým muzeem nejen v České republice, ale i v Evropě. Už sto let sbíráme doklady o zemědělství jako jedné z nejvýznamnějších lidských činností, která od základu změnila lidskou společnost. Prezentujeme zemědělství, lesnictví, myslivost, rybářství, potravinářství a gastronomii jako klíčové obory pro zajištění existence jednotlivce i celé společnosti.

U příležitosti stého výročí založení Národního zemědělského muzea jsme otevřeli novou interaktivní, dynamickou a moderní expozici Zemědělství. Expozice tvoří pomyslné jádro prezentačního konceptu hlavní muzejní budovy na Letné se základnou v expozicích tematicky zaměřených na přírodu a gradujících v expozicích věnujících se jídlu a životu. Zemědělství od neolitu představuje základ celé společnosti, je nejvýznamnějším přínosem pro lidstvo, umožnilo rozvoj dalších odvětví, vědy a techniky. Mottem celé expozice Zemědělství je „Umírněnost“ neboli „Cesta selského rozumu“, kdy současná generace poučená minulostí má zodpovědnost vůči budoucí generaci. Můžou se měnit technologie a ideologie, ale musí zůstat respekt člověka k přírodě a jejím zdrojům jako základ pro udržitelnou a šťastnou budoucnost. Najdete tu unikátní sbírkové předměty včetně mnoha preparátů hospodářských zvířat, poslechnete si příběhy našich předků, seznámíte se s historií zemědělství i koloběhem hospodářského roku. První dominantou expozice je býk César, nejlepší plemeník z první české inseminační stanice. Na druhé straně sálu si můžete prohlédnout originální ruchadlo bratranců Veverkových, které v 19. století započalo éru nových technologií a inovací v zemědělství. Více na www.nzm.cz.

Soutěžíme o 3 x rodinné vstupenky do Národního zemědělského muzea a tři výtisky obrázkových statistik (Rybářství, Lesnictví a Myslivost).

Soutěžní otázka: V jakých dalších městech má Národní zemědělské muzeum své pobočky?

Soutěž o vstupenky do Národního zemědělského muzea

a. Čáslav, Valtice, Brno
b. Čáslav, Valtice, Opava
c. Čáslav, Valtice, Znojmo

První tři soutěžící, kteří zašlou správnou odpověď, dostanou rodinnou vstupenku do Národního zemědělského muzea a tři výtisky obrázkových statistik (Rybářství, Lesnictví a Myslivost).

Odpověď na soutěžní otázku včetně svého jména a kontaktu zašlete na e-mail:
marketing.regina@rozhlas.cz

Soutěž trvá do vyčerpání výher.

Soutěž se řídí Pravidly pro účast v soutěžích ČRo Regina.

Každý účastník má nárok pouze na jednu výhru. Finanční plnění výher není možné.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.