Sparta je po dvou prohrách pod tlakem. Víme, že nic není ztraceno, věří v obrat útočník Klimek

15. březen 2017

Do svízelné situace se po prvních dvou domácích zápasech čtvrtfinále dostala hokejová Sparta. Pražané totiž v domácím prostředí podlehli Kometě Brno v obou případech a na Moravu tak pojedou s nožem na krku. Flintu do žita ale neházejí. „Nic není ztraceno, můžeme vyhrát čtyřikrát v řadě,“ hlásí útočník Lukáš Klimek.

V prvním utkání zaskočil Spartu rychlý obrat Brna v posledních minutách. Úterní zápas byl pro změnu v režii neúspěšných přesilových her, které vyvrcholily trefou Komety při vlastním oslabení v poslední části. Gólu Malleta předcházela srážka dvou sparťanských hráčů Michala Řepíka a Jaroslava Hlinky ve středním pásmu. Kanadský útočník poté sólový únik proměnil.

„Sjel jsem dřív do středu a Jarda mě asi neviděl, což vedlo ke srážce. Moje chyba dostala soupeře na koně,“ sypal si po utkání popel na hlavu Michal Řepík. Kometa svůj další obrat zakončila v prodloužení, kdy rozhodl slovenský obránce Kováčik.

Zatímco v prvním utkání využili Pražané alespoň jednu početní výhodu, při druhém duelu vyšli pětkrát naprázdno. V prostřední třetině přitom disponovali 75 sekund dlouhou převahou pěti proti třem. Jenže ani v této pozici se jim nepodařilo dopravit puk do branky. „Trestuhodný. Měli jsme ji sehrát lépe,“ litoval Řepík.

Také trenér Sparty Jiří Kalous hořekoval po utkání na impotenci v přesilových hrách, nicméně jeho svěřenci si i tak vypracovali dost šancí, které měli proměnit. „Měli jsme více ze hry a přehrávali jsme soupeře. Nicméně hraje se na góly a tuto statistiku jsme bohužel prohráli,“ mrzelo reprezentačního asistenta kouče Josefa Jandače.

Do moravské metropole tedy cestují Pražané v nezáviděníhodné pozici. Zbraně ale rozhodně neskládají. Motivací jim může být také fakt, že v předkole play off nezvládl sérii ani jeden z týmů, který první dva zápasy vyhrál. Platí to o Vítkovicích i Mladé Boleslavi. Středočeši se navíc dvakrát radovali venku, jenže následně třikrát v řadě neuspěli.

„Víme, že nic není ztracené,“ naznačil útočník Lukáš Klimek s tím, že nikde není psáno, že se čtyřikrát po sobě nemůže radovat se svými spoluhráči z výhry on. „Když to šlo u ostatních (předkolo), tak proč by to nešlo u nás,“ připomíná úspěšné obraty Plzně a Chomutova.

Čtěte také

Také v Brně jsou si samozřejmě vědomi, že čtvrtfinále ještě není u konce. Martin Zaťovič má ale poměrně jasno, jak se jeho tým musí zachovat v pátek a sobotu, kdy je na programu třetí a čtvrtý zápas. „Jdeme si za svým cílem. Musíme padat do střel a co nejvíce pomoci brankáři. Doufám, že to zvládneme,“ řekl po druhém brněnském vítězství.

Kometa naposledy vyhrála oba první venkovní zápasy v play off v sezoně 2011/12, kdy v semifinále uspěla na ledě Plzně. Celou sérii nakonec vyhrála v pěti zápasech, ovšem ve finále byly nad její síly Pardubice.

autoři: pka , sob
Spustit audio