Strážníci se v noci snaží pomoct lidem bez domova. Nabízí jim přespání v noclehárnách

6. prosinec 2019 14:27

Noci už bývají chladné a teploty se dostávají pod bod mrazu. Začíná tak kritické období hlavně pro lidi bez domova, kterým hrozí umrznutí. Strážníci v terénu jim proto nabízejí pomoc.

Městská hlídka nabízí lidem na ulici přespání v noclehárnách, někdy ale končí i v nemocnici nebo na záchytce kvůli velké opilosti. Někteří ale o pomoc nestojí, proto se je snaží strážníci alespoň zkontrolovat, jestli jsou v pořádku.

Ze čtvrtka na pátek hlídka kontrolovala okolí hlavního nádraží a Vrchlického sady. Většina lidí však nabídku na nocleh v teple odmítla. Jedem muž byl dokonce kvůli silné opilosti převezen na záchytku. Byl tak promrzlý, že nebyl schopen sám nastoupit do převozového vozidla a strážníci mu museli pomoct.

„Pokud v  mrazivém počasí uvidíte ležet, spát nebo netečně sedět na ulici člověka, a nemusí být nutně bez domova, je dobré ho oslovit, nebo zavolat na tísňovou linku 156 a strážníci ho zkontrolují.  Pokud ale dotyčná osoba není v dobrém zdravotním stavu, je nutné okamžitě kontaktovat záchrannou službu na lince 155,“ varuje mluvčí městské policie Irena Seifertová.

autor: jp | zdroj: MP Praha