Strouhaný kakaový koláč
V pátečním Apetýtu pro vás máme sladkou tečku za celým pracovním týdnem. Důležitou ingrediencí bude tentokrát kakao.
První zmínky o kakaovníku nebo kakaových bobech jsou spojovány s dávnými civilizacemi Olméků, Mayů, Aztéků či Toltéků. Jako první Evropan se pak s kakaovými boby na počátku 16. století setkal Kryštof Kolumbus. K čokoládě a kakau, jak je známe dnes, bylo ale i tehdy ještě pořád hodně daleko.
Budete potřebovat:
- 350 g polotučného tvarohu
- 180 g špaldové mouky hladké
- 80 g tekutého kokosového oleje
- 80 g medu
- 50 ml polotučného mléka
- 4 žloutky
- 2 lžíce holandského kakaa
- 1 lžíci vanilkového extraktu
Postup:
- Pekáč vyložíme pečicím papírem a troubu předehřejeme asi na 190 stupňů.
- V míse pak smícháme mouku, půlku medu (40 g), mléko, 2 žloutky, olej a kakao.
- Uhněteme těsto.
- Obalíme ho fólií a vložíme na 10 minut do mrazáku.
- Mezitím si připravíme náplň – smícháme tvaroh, zbylé 2 žloutky a zbylý med (40 g) a také vanilkový extrakt.
- Zmražené těsto rozdělíme posléze na dvě půlky.
- První půlku nastrouháme na dno pekáče a přitlačíme rovnoměrně rukou.
- Následně nalijeme náplň a nahoru opět nastrouháme druhou půlku těsta.
- Pečeme asi 25 minut.
Související
-
Šlehačková bublanina
Letní sběr ovoce je příslibem sladkých kulinářských zážitků. V dnešním Apetýtu si připravíme Šlehačkovou bublaninu. Ta zmizí z plechu dřív, než stihne vychladnout!
-
Rýžový nákyp se švestkami
Sladká jídla jako hlavní chod buď milujete, nebo nenávidíte. Asi není nic mezi tím. Každopádně pro vás dnes jedno takové jídlo máme, snad si ho zamilujete!
-
Rozinková srdíčka
Hospodyňky už v tomto předvánočním čase hledají nejlepší recepty na cukroví, vytahují kuchařské zápisky, povídají si o tom s kamarádkami, brouzdají v radách na internetu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.