Sváteční bábovka
podle paní Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
- 250 g moučkového cukru
- 250 g másla
- 6 vajec
- 100 g opražených mletých lískových oříšků
- 250 ml smetany nebo mléka
- citrónová kůra
- 300 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 50 g strouhané čokolády
- rum
- sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup:
Nejprve do pěny utřeme máslo s cukrem, postupně přidáváme žloutky. Když hmota zdvojnásobí objem, přidáme mouku, promíchanou s práškem do pečiva, smetanu nebo mléko, mleté opražené oříšky, citrónovou kůru, strouhanou čokoládu a naposledy lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Hmotu nalijeme do sádlem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě při 160° C skoro 1 hodinu. Vpíchnutím špejle do bábovky se přesvědčíme, zda je dobře propečená.
Hotovou bábovku necháme asi 5 minut vydýchat a potom ji vyklopíme na drátěnou podložku. Pokapeme ji rumem a pocukrujeme.
Celková doba přípravy cca 90 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.