Švestkový „krambl“
Křupavý, voňavý a plný sezónního ovoce - to je krambl. Pokud ho neznáte, tak si stačí představit koláč s ovocem, který je zapečený s máslovou drobenkou.
Budete potřebovat:
- 700 g švestek
- 1 lžíce portského vína
- 1 lžíce citrónové šťávy
- skořice
- 50 g cukru
- 100 g ovesných vloček
- 90 g třtinového cukru
- 70 g polohrubé mouky
- 90 g másla
Postup:
- Rozpůlené švestky promícháme s portským vínem, citrónovou šťávou, špetkou skořice a cukrem.
- Necháme asi 30 minut stát.
- Zapékací mísu vymažeme máslem a půlky švestek rozprostřeme na dno.
- V míse smícháme vločky, mouku, skořici a třtinový cukr.
- Prsty zapracujeme měkké máslo tak, aby vznikla směs podobná drobence.
- Posypeme jí švestky a dáme do dobře vyhřáté trouby zhruba na 35 minut (dokud nebude povrch křupavý a švestky měkké).
- Rozdělíme na talíře a servírujeme ještě teplé.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.