Tano se zabydluje ve Stuttgartu

15. listopad 2011

Gorilí sameček Tano včera opustil pražskou ZOO a zabydlel se ve Stuttgartu. O mládě Bikiry se tam nepřetržitě starají dvě chovatelky, které mají zkušenosti s odchovem odložených mláďat.

Tano neopustil ZOO v inkubátoru, ale v náručí zdravotníka Miroslava Hmiráka. Ten o něj pečoval už od narození. Tano se na cestu vydal oblečený do čepičky a svetříčku, což, jak potvrdil ředitel pražské ZOO Miroslav Bobek, bylo nezbytné.

"Je potřeba říci, že to bylo potřeba kvůli transportu, aby to mládě nevychladlo. Není v tom snaha tu gorilu jakkoli polidšťovat," říká Miroslav Bobek.

Tano a chovatelky ve Stuttgartu

Mládě je nyní ve čtrnáctidenní karanténě, která mu umožňuje být v kontaktu pouze s jeho chovatelkami. Pak se postupně začne seznamovat s místními gorilami.

"Bude každý den přenášen z prostředí školky do pavilonu goril, kde bude přímo v sousedství stuttgarské gorilí skupiny, tam bude mít své vnitří prostory, odkud uvidí přímo na dospělé i mladé gorily, bude s nimi moci navázat akustický kontakt a již od počátku tam bude mít parťáka - dvouletou samičku Klaudii," říká kurátor savců pražské ZOO Pavel Brandl.

Poté, co Tano začne chodit, což by mohlo být za půl roku, se jeho výchovy ujme samice Mimi. Ta sice už mláďata mít nemůže, ale stále neztratila mateřské pudy.

Tano neměl s aklimatizací žádné problémy. S chutí přijímá mléko a působí spokojeně. Jeho zdravotní stav je tedy naprosto v pořádku.

autor: Alžběta Šírková
Spustit audio