Technici ve Kbelích renovují bitevní vrtulník Mi-24D. Zamíří do Leteckého muzea v Koněšíně

28. září 2022 09:00

Severoatlantická aliance mu přidělila kódové jméno "Hind", česky Laň. Řeč je o bitevním vrtulníku Mi-24D, dnes už exponátu Leteckého muzea v Koněšíně na Třebíčsku. Stroj se státní podnik LOM Praha rozhodl opravit, přelakovat, kabinu pilota zasklít a vybavit ji moderními systémy. Poprvé tento vrtulník vzlétl v září roku 1969, tedy přesně před 53 lety.

„Řekl bych, že je to taková nostalgie, člověk se myšlenkami vrací do doby, kdy jsem sedl za ten knipl a mohl to kočírovat,“ vrací se ke vzpomínkám plukovník Jiří Macura. Do vrtulníku se jako pilot usadil koncem sedmdesátých let. 

„A hned jsem si ho oblíbil. Je to vynikající bojový vrtulník, který v té době neměl konkurenci. Lítal jsem na něm do roku 1995, kdy jsem dokončil leteckou kariéru. Čili jsem nalítal až 1600 hodin.“

Konkrétně s tímto vrtulníkem už dnes ale nikdo nelétá. Jeho nástupci jsou však na nebi k vidění stále. Renovaci muzejního exponátu má na starosti státní podnik LOM Praha.

„Celkem se na opravě vrtulníku odpracovalo asi 550 až 600 hodin. Plus týden trval nástřik toho vnějšího laku,“ upřesňuje Tomáš Dvořák uvnitř nákladové kabiny. „Jeho primární účel je bojový vrtulník, ale je to i víceúčelový stroj, takže je schopen přepravit výsadek osmi plně vyzbrojených výsadkářů, což je rarita.“

Pracovat se bude na dalších částech vrtulníku, například v interiéru. Do Leteckého muzea Koněšín se nově opravený vrtulník dostane příští rok.

autor: Karolína Burdová
Spustit audio

Související