Mělník, Vrkoč, Soutok, Vinice a Jarošovci

22. červen 2024

Město Mělník letos slaví 750. výročí od první písemné zmínky, ale víno se v něm pěstuje a pije už od 9. století. Je to ale mimořádné místo nejen kvůli vínu - disponuje naprosto unikátní polohou nad soutokem dvou největších českých řek a díky tomu i mimořádnou energií. Jinak by tak nepřitahovalo všechna ta knížata, krále i královny už od dob Pšovanů a jejich princezny Ludmily, která se pak stala slavnou kněžnou a nakonec světicí.

Krásně je na Mělníce pořád a když se v něm každý rok v červnu koná festival Mělnický vrkoč, je ještě krásnější a malebnější. Letos proběhl po čtyřiadvacáté a pořádá ho soubor, bez nějž by Mělník nebyl Mělníkem: Jarošovci. A ti letos slaví 75. narozeniny.

Kdo jsou Jarošovci a co byl vlastně vrkoč? Proslavilo Mělník pouze víno, nebo i pivo? Jak vnímají Mělník ti, kteří v něm dnes žijí? A co jste dosud o Mělníku nevěděli?

Přímo uprostřed Mělníka, vinic a historie natáčela Markéta Ševčíková s vedoucím souboru Jarošovci Janem Úlovcem, starostou Tomášem Martincem a etnografkou Jiřinou Langhammerovou.

Soutok Labe a Vltavy u Mělníka
Spustit audio