Turistické léto: Třetí výlet nás povede Českým krasem z Loděnice do Berouna

7. srpen 2023

Turistické léto Českého rozhlasu Region se přehouplo do své druhé poloviny a před námi je třetí výlet těchto prázdnin. V  sobotu 19. srpna mezi 9:00 a 9:45 se na vás budeme těšit na železniční stanici Loděnice, kde proběhne registrace příchozích turistů.

Naše nejdelší, tedy dvanáctikilometrová, procházka trvající bezmála čtyři hodiny povede převážně lesem a startuje ze železniční stanice Loděnice po modré turistické stezce, odkud všichni spolu vyrazíme v 9:45. 

Projdeme přírodní památkou Syslí louky, mineme rozcestí Špičatý vrch, dojdeme do hornického skanzenu Solvayovy lomy, kam můžete nahlédnout do venkovní expozice. Dále vás čeká Geologická expozice hornin Českého krasu a nádherná panoramata samotných Solvayových lomů.

Odtud půjdeme po naučné stezce Svatojánský okruh k jeskyni Arnika a dále k rozcestí Propadlé vody, kde se napojíme na naučnou stezku Srdcem českého krasu.  Projdeme Hostimí, kde odbočíme a údolím říčky Loděnice sestoupíme k jejímu soutoku s Berounkou. U rozcestníku V Kozle se napojíme na naučnou stezku Po stopách českých králů. Mineme lom Alkazar a Tetínské skály, které jsou na protilehlém břehu.

Mapa Beroun

Celou procházku zakončíme v restauraci U Štiky v Berouně. K odpočinku po dlouhé cestě na nás bude čekat kapela Řešeto a pro prvních 100 posluchačů, kteří s námi vyrazí
na třetí výlet Turistického léta, bude v cíli zajištěno drobné pohoštění. 

Trasu třetího výletu si můžete prohlédnout zde: https://mapy.cz/s/foraturoco

Spustit audio