Umělci budou demonstrovat proti sochám hyzdícím veřejný prostor

18. únor 2003

Pedagogové a studenti Akademie výtvarných umění (AVU) se dnes v 11:00 sejdou na Mariánském náměstí v Praze, aby uspořádali protestní pochod. Chtějí demonstrovat svůj nesouhlas s politikou magistrátu i městských částí, kvůli níž se podle nich v českých městech objevují sochy hyzdící veřejný prostor.

Protest iniciovali pedagogové AVU Milan Knížák, Jan Mach a Milan Perič. Většina plastik ve veřejném prostoru je podle nich horší než za totality, kdy vznikala díla sporné umělecké kvality, většinou s politickým podtextem. Demonstrace bude pokračovat pochodem na Újezd, kde se nachází jeden z objektů, na něž chtějí pořadatelé upozornit - Pomník obětem komunismu od sochaře Olbrama Zoubka. Dalším z děl je sousoší Anny Chromy na Senovážném náměstí. Obě kritizovaná díla však schválili památkáři.

Umělecké ani významové nároky na plastiku ve veřejném prostoru podle svolavatelů demonstrace nesplňuje ani Opočenského pomník bratří Čapků na náměstí Míru v Praze 2. Za necitlivý počin označují i umístění pomníku Tomáše Garrigua Masaryka na Hradě.

Spustit audio