Úžasně vláčnou kefírovou buchtu s čokoládovým krémem od Heleny Kastnerové máte hotovou do hodinky
Jednoduchá netučná buchta, kterou si zamilují také děti, je vláčná jak mech po ránu. Není přeslazená, je krásně šťavnatá a díky zakysané smetaně i lehce nakyslá. Oříšky krásně křupnou v ústech. Recept, který přesvědčí i tradiční odmítače sladkého, upekla Helena Kastnerová z Uherského Brodu.
- Na těsto:
- 250 g špaldové hladké mouky
- 100 g pšeničné polohrubé mouky
- 80 g cukru krupice
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička bramborového škrobu
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 1 lžíce kakaa (možno i více)
- 200 ml oleje a
- 500 ml kefíru
- 1 vejce
- Na krém:
- 400 g zakysané smetany (min. 16 % tuku)
- 200 g hořké čokolády
- Na ozdobení:
- 6 lžic mletých vlašských ořechů (lze i lískové ořechy nebo mandle)
- 2 lžíce strouhaného kokosu
- 6 lžic rozpuštěné čokolády
Postup
Do mísy nasypeme všechny sypké suroviny na těsto a promícháme je vařečkou. Přidáme vejce, přilijeme kefír a olej a promícháme metlou nebo šlehačem. Těsto má konzistenci řidší kaše.
Plech vyložíme pečicím papírem, který jsme trochu pomačkali, aby dobře přilnul ke dnu. Vylijeme na něj těsto a uhladíme ho stěrkou do stran.
Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 25 až 30 minut. Během pečení těsto raději kontrolujeme pomocí špejle.
Upečený korpus necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém. Zakysanou smetanu dáme do misky a nalijeme k ní rozpuštěnou čokoládu. Pomocí elektrického šlehače vyšleháme pevný lesklý krém, který vypadá jako pařížská šlehačka.
Korpus potřeme krémem, ozdobíme mletými oříšky, strouhaným kokosem a nitkami rozpuštěné čokolády.
Tip: Se zdobením si můžeme pohrát. Nejprve korpus nakrájíme a pomocí cukrářského sáčku vytvoříme z krému bochánky. Ty posypeme mletými oříšky, strouhaným kokosem a navíc je ještě můžete pocákat rozpuštěnou čokoládou.
Helena Kastnerová
Recept byla nucena vymyslet, aby ho jedly také její děti. Dezert není tučný a je ze surovin, které paní Kastnerová řadí mezi zdravé.
Paní Kastnerová peče velmi ráda a pekla by i častěji, ale její rodina preferuje jen hyperzdravé pokrmy a na sladké dobroty nikoho nezláká. Stejně tak ráda vaří, což ji naučila její maminka a babička. Během návštěvy jsme ochutnali její vývar s domácími nudlemi a koprovku s houskovým knedlíkem. Bylo to výborné!