V České republice se objevil nový trend - kompostování v bytě

18. červenec 2012

Obecně prospěšná společnost Kokoza dnes v Praze představila vermikompostér, který lidé můžou mít přímo v bytě. A to jednak díky tomu, že nezapáchá a také díky svému vzhledu. Dřevěný vermikompostér totiž vypadá jako kus nábytku. Umístit do něj můžete veškerý bioodpad z kuchyně, který následně zpracují kalifornské žížaly. Získané hnojivo je pak vhodné pro pěstování pokojových a dalších rostlin.

Vermikompostér se skládá ze tří částí. Ve spodní části se zachytává tekutina varm tea, kterou kompostér díky aktivitě žížal vyprodukuje během jednoho měsíce. Pak už přiložíte box pro samotný bioodpad, jak mi řekla zakladatelka Kokozy Kristina Řešátková.

"Na té záchytné nádobě stojí další box, je to první box, který začínáme plnit bioodpadem. A ve chvíli, kdy je plný tak přikládáme další box a do tohoto boxu si žížaly sami přelézají. Přelézají si díky tomu, že jsou tam děravé plechy, takže bez problému jdou k další potravě, která jim chutná."

Do vermikompostu může pěstitel dát téměř všechny zbytky z kuchyně. Některé odpady jsou ale pro něj nevhodné.

"Do kompostéru nepatří větší množství trávy nebo listí, nejsou to kompostéry určené na zahradu, ale do bytu, potom větší množství citrusových plodů, ale když už vermikompostér dobře funguje, není problém tam pár slupek přihodit. A potom tam nepatří také kočičí a psí výkaly."

Hotový kompost má široké využití.

"Osobně si pěstuji na balkóně okurky, rajčata, papriky, zároveň okrasné květiny."

Vermikompostér navíc můžete za určitých podmínek používat po celý rok.

"Žížaly pracují v teplotách od nějakých 5 stupňů do 30. Nižší ani vyšší jim příliš nesvědčí, tzn. že přestávají pracovat, umírat, atd. Takže ve chvíli, kdy se rozhodnu, že budu mít vermikompost na balkóně, je dobré ho na zimu nějakým způsobem zaizolovat nebo ho přesunout třeba do sklepa nebo na chodbu baráku, atd., aby tam opravdu byla zachována ta teplota."

Vermikompostéry nejsou určené pouze pro domácnosti. Vlastní hnojivo má i zdravý fastfood Famugusta. Jeho majitel Jakub Hnidák mi řekl, na co získaný kompost restaurace využívá.

"My ho využíváme na pěstování bylinek, neboť to je jedna ze surovin, které používáme, takže tím uzavíráme kruh, nejen že vyhodíme to, co nám zbyde, ale potom zase získáme to, co používáme."

Kalifornské žížaly přemění bioodpad na výživný kompost už během tří měsíců.

0:00
/
0:00
autor: Alžběta Šírková
Spustit audio