V letních měsících vyjíždí pražská záchranka častěji

22. červen 2011

Začalo léto, prázdniny jsou za dveřmi a s nimi i doba, kdy pražská záchranka tradičně eviduje větší množství dětských úrazů. Každoročně se jejich počet zvyšuje až o 8 procent. V loňském roce zasahovaly posádky pražské záchranné služby během prázdninových měsíců u 459 případů. To je o 26 dětských úrazů více než v předešlém roce.

V posledních letech se například stále častěji vyskytují nepříjemné pády z výšky a případy tonutí dětí v zahradních bazénech. K největšímu nárůstu úrazů došlo oproti minulým letům ve věkové skupině do tří let. Záchranáři bývají často voláni například k intoxikaci různými dezinfekčními prostředky, pracími prášky nebo léky. Velké nebezpečí představují také horké nápoje a jídla. "Během loňským prázdnin bylo do nemocnic převezeno 38 popálených nebo poleptaných dětí," dodává ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz.

Přestože počet úrazů a výjezdů k pacientům, ať už k těm malým nebo dospělým, stoupá, najdou se v souvislosti se záchranáři i dobré zprávy. Pražský dispečink používá od poloviny června zcela nový systém. Ten je komplexnější, propojenější a efektivnější. A díky němu dochází ke zkrácení dojezdových časů, zrychlení předání informací posádkám nebo snížení chybovosti při záznamu volání na tísňovou linku. Pražská záchranka si nemůže vynachválit ani využívaní elektromobilu, který v dubnu získala zdarma k užívání. V centru Prahy díky němu už zachránila několik lidských životů.

Spustit audio