V polovině července odletí do Mongolska čtyři klisny koně Převalského

27. červen 2012

Pražská ZOO vypraví už 16. července čtveřici koní Převalského do mongolského národního parku Gobi B. Čtyři mladé klisny přepraví do jejich nového domova armádní letoun Casa. Zoologická zahrada tak navazuje na loňský úspěšný transport do mongolského Khomiin Talu. Podrobnosti o chystaném letu zjišťovala redaktorka Alžběta Šírková.

Nový domov čeká na klisny: Anežku, Xaru, Gretu a Spelu.

"Všechny přišly do Dobřejova z ciziny, byť mají české předky. Čili my se stáváme takovým středem pro ten návrat převaláků do Mongolska," dodává ředitel pražské Zoo Miroslav Bobek.

Klisny čeká téměř 18 hodin letu z kbelského letiště do Bulgunu. Místní letiště je specifické tím, že má nezpevněnou přistávací dráhu. Posádka letadla proto musela terén nejdříve zmapovat. Potvrdil to velitel 24. základny Dopravního letectva Jiří Vávra:

Mládě koně převalského těsně po narození

"My jsme v rámci té přípravy vyslali tým třech lidí v měsíci květnu na cílové letiště, který provedl rekognoskaci toho místa fyzicky. Tzn. změřila se únosnost dráhy, stav té dráhy, apod. A po vyhodnocení toho, že ta plocha odpovídá pro přistání letounu této kategorie, jsme pokračovali dál v přípravě. Součástí toho byly nácviky přistání na nezpevněných plochách letounem Casa 295."

Loňský transport, který byl velmi úspěšný, završila pěkná událost. Dvě klisny už totiž v Mongolsku přivedly na svět dvě zdravá hříbata. Veterinář pražské ZOO Roman Vodička dodal:

"V našem případě zvířata měla za sebou dost náročný transport a k tomu páření muselo dojít velmi časně. Ale myslím si že ten úspěch je velmi zásadní proti tomu, že člověk by očekával, že rok bude trvat, než se ta zvířata zaklimatizují. A vezměte si, že každá březost je zátěž pro tělo po tom transportu a těch klimatizačních změnách, si myslím, že je to určitě velký bonus."

Dlouhou cestu přes půl zeměkoule zvládli pražští koně Převalského bez úhony

Vraťme se, ale k aktuálnímu transportu. Klisny bude po dlouhém letu čekat ještě pozemní transport do národního parku Gobi B. Už teď proto chovatelé připravují koně na dávky tišících léků, aby transport zvládli, co nejlépe.

autor: Alžběta Šírková
Spustit audio