V pondělí se rozjedou vlaky metra do dalších zatopených stanic

13. prosinec 2002

V pondělí se rozjedou vlaky pražského metra na trase B do dalších stanic, které byly při povodních zatopeny nebo poničeny. Cestující budou moci využívat opět stanice Anděl, Karlovo náměstí, Palmovku, Vysočanskou a Kolbenovu. V pondělí zprovozní DP i poslední uzavřenou stanici trasy C, Vltavskou, kde jsou už opraveny eskalátory.

Vlaky trasy B tak už od pondělí budou jezdit v úseku Černý Most - Palmovka, Českomoravskou budou zatím jen projíždět, další část trasy bude v provozu v úseku Zličín - Karlovo náměstí. Termín otevření celé trasy A s výjimkou Staroměstské a Malostranské dopravní podnik upřesní později, zatím se jako nejpravděpodobnější jeví 21. prosinec.

Od neděle, kdy České dráhy zavádějí nový jízdní řád, bude omezen provoz zvláštních kyvadlových vlaků, které nahrazují metro. Budou jezdit jen v pracovní dny, v případě úseku Masarykovo nádraží - Běchovice navíc pouze přes den. Mezi Hlavním a Smíchovským nádražím pojedou do půlnoci. Na této trati mohou lidé až do odvolání používat také rychlíky a expresy. Kyvadlové vlaky zcela přestanou jezdit patrně v lednu, kdy bude vyjma některých stanic průjezdná celá trasa B metra.

Na trase B budou vlaky od pondělí kyvadlově jezdit mezi Smíchovským nádražím a Karlovým náměstím. Ve stanici Smíchovské nádraží tak bude nutné přestoupit. Kyvadlově budou jezdit i v úsecích Černý Most - Kolbenova a Kolbenova - Palmovka. Na Kolbenově budou cestující muset přestoupit do vlaku stojícího u protějšího nástupiště.

V polovině ledna začne metro zastavovat ve stanicích Malostranská a Staroměstská na trase A. Od 30. ledna pak budou moci cestující využít celé trasy B, ovšem s výjimkou nejvíce poničených stanic Invalidovna, Křižíkova, Náměstí Republiky a Národní třída. Těmi budou soupravy zpočátku projíždět. DP nejprve otevře Náměstí Republiky a Národní třídu, a to na konci února. Invalidovnu a Křižíkovu do provozu uvede nejpozději do 31. března

Spustit audio