V Praze 7 vznikne nová základní škola. První stavební práce začnou do dvou let

10. březen 2022

V Holešovicích a nejbližším okolí dlouhodobě chybí místa ve školách. Praha 7 zatím situaci řeší třeba půdními vestavbami. Jen letos takto otevřela tři nové třídy v Základní škole na Ortenově náměstí. Ale stačit to nebude. Proto se městská část rozhodla postavit po sto letech úplně novou školu. 

Budova vznikne při ulici Jankovcova v místech, kde bývala ulice Přadelní a má tvořit v podstatě jedno z nároží bloku. Cena za samotnou výstavbu bez vybavení a vypracování projektu by měla být podle odhadů radnice až 500 milionů korun. Už vloni městská část rozhodla, že nová škola dostane jméno po spisovateli, písničkáři a divadelníkovi Janu Vodňanském. Ten v březnu loňského roku umřel.

Uvnitř bude tělocvična, gymnastický sál a kuchyně s jídelnou s možností uvařit až tisícovku obědů a v případě nouze také pro jinou školu. Před budovou budou dvě venkovní hřiště pro házenou a volejbal, kapacita zařízení by měla být až 540 dětí. Výstavba by mohla začít v roce 2024, to znamená do dvou let. První kolo architektonické soutěže potrvá ještě dva týdny.

Kdy skončí druhé kolo soutěže a za jak dlouho by se do nové budovy měli podívat první žáci? Poslechněte si podrobnosti od Kristýny Vašíčkové.

autoři: Kristýna Vašíčková , Ludmila Křesťanová
Spustit audio