V Praze zahraje synthpopová legenda Depeche Mode

23. červenec 2013

Britské hudební trio Depeche Mode dnes rozezvučí prostory Synot Tip Arény v pražských Vršovicích. Bude to již osmé vystoupení kapely v Česku. Vůbec poprvé zavítala skupina ještě do Československa v roce 1988.

Pokud dnes potkáte podezřele mnoho lidí v černé, nedivte se. Právě v černém chodí fanoušci kultovních 'Depešáků'. Provokovali tím už v 80. letech.

Černé triko nebo tílko, k tomu černá bunda, černé kšandy. Fanynky nosily černobílé podkolenky a typický byl i účes s vlasy vystříhanými po stranách, který se nedávno vrátil do módy.

Základem dnešnímu koncertu poslouží nová deska, Depeche Mode ale s největší pravděpodobností nezklamou fanoušky a zahrají jim i své staré hity z 80. a 90. let.

Dveře stadionu se otevřou ve čtyři hodiny odpoledne, o necelé tři hodiny později se posluchačům představí skotská předkapela Chvrches. Po ní nastoupí Depeche Mode. Fanoušci by neměli přijít s prázdnou, jeden z členů kapely – Martin Gore – slaví narozeniny.

Depeche Mode ovlivnily generace posluchačů i hudebníků a ani čeští a slovenští muzikanti nejsou výjimkou. Vznikla o nich celá řada dokumentů.

V jednom z nich k 25. výročí kapely v roce 2006 od Romana Šustka vzpomínal na Depeche Mode i slovenský muzikant Vašo Patejdl, kterého zaujalo používání syntetizátorů. Ve filmu vzpomíná i na oblékání do černé, které tehdejší státní moc neviděla ráda.

Další koncert v Česku bude v únoru

Legendární synthpopová skupina se už za několik měsíců do Čech vrátí a to 10. února v rámci svého halového turné, jak potvrdil Petr Novák z pořádající agentury Echo Promotion.

„Nejdříve jsme oznámili koncert Depeche Mode, který se uskuteční tady v Synot Tip Aréně. O koncert byl veliký zájem, navíc Depeche Mode vydali nové album Delta Machine,“ vysvětlil Novák.

Lístky na dnešní vystoupení se podle jeho slov vyprodaly během krátké chvíle, Echo Promotion se proto dohodla s managementem kapely, že hudebníci přijedou do Česka znovu v rámci turné na přelomu tohoto a následujícího roku.

autor: jib
Spustit audio