V pražské zoo už mohou návštěvníci vidět mládě vombata. Opouští vak matky a chodí na krátké procházky

12. červen 2024 12:30

V Zoo Praha je k vidění první mládě vombata narozené v Česku. Na svět přišlo už loni v září, pozorovat ho je ale možné až nyní. Vombati totiž rodí v embryonálním stádiu a vývoj probíhá v bezpečí matčina vaku. Od února začalo mládě z vaku vystrkovat končetiny, od března i svou tehdy ještě holou hlavu. Nyní je již osrstěné a před pár dny poprvé opustilo vak své matky Winkleigh na krátkou procházku.

„Samec Cooper to zpočátku neměl se svou družkou Winkleigh jednoduché. Přímo z Tasmánie pocházející samice proháněla Coopera po výběhu a uštědřila mu při seznamování nejeden kousanec. Neexistuje ale lepší potvrzení toho, že si k sobě našli cestu, než narozené mládě – první svého druhu v českých zoologických zahradách,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Vombat Cooper je jediným zástupcem svého druhu v České republice

Rodiči mláděte je už zmíněný první pár vombatů obecných v Česku: pětiletá samice Winkleigh narozená v záchranné stanici Trowunna Wildlife Sanctuary v Tasmánii a bezmála čtyřletý samec Cooper původem ze Zoo Hannover.

David Vala a vombat Cooper

Tito vačnatci příbuzní koalám jsou proslulí svým roztomilým vzezřením i unikátním trusem ve tvaru kostek. Nejlépe je spatříte během jejich komentovaného krmení, které probíhá od 1. června denně ve 14 hodin v expozičním celku Darwinův kráter v dolní části zoo.

V sobotu 15. června odhalí pohlaví i jméno malého vombata patron pražských vombatů, herec a moderátor Ondřej Sokol. Slavnostní akce začne ve 14 hodin v Darwinově kráteru.

autor: JMys | zdroj: Zoo Praha
Spustit audio