Valdštejnská zahrada na Malé Straně bude od úterý opět otevřena

28. březen 2003

Po zimní přestávce se v úterý opět otevřou brány Valdštejnské zahrady, která je součástí areálu Senátu. Zimu přečkala bez úhony nejen vegetace, ale i živočichové, kteří našli v zahradě svůj domov. Ke kaprům, karasům a pávům loni na podzim přibyly dva páry výrů, kteří se zabydleli ve voliéře.

Otevřením zahrady tak obyvatelé a návštěvníci Prahy budou moci opět od stanice metra Malostranská procházet "zelenou cestou" na Pražský hrad. Po zimě se totiž už v sobotu otevřou palácové zahrady, jimiž lidé budou moci procházet denně od 10:00 a 18:00. Senátní zahrada bude otevřena také každý den do 18:00, ale již od 08:00.

Zatímco za vstup do areálu palácových zahrad bude nutné zaplatit 80 korun, Valdštejnská zahrada bude stejně jako v minulých letech přístupná bezplatně. Ve dnech státních svátků bude zahrada stejně jako loni slavnostně osvětlena, lidé v ní budou moci zůstat do 22:00. Zahrada během zimy prodělala generální úklid, při němž byl opraven povrch cest a očistěny byly vázy a sochy. Jsou dokonalými kopiemi díla nizozemského manýristy Adriana de Vriese, originály uloupili Švédové na sklonku třicetileté války. Zahradu zdobí také čtyři kašny, uměle vytvořená krápníková stěna a unikátní sala terrena, která je vyzdobena freskami italského malíře Baccia del Biancy. V létě se v ní konají zahradní koncerty.

Zahrada ze 17. století je součástí areálu horní komory a je druhou největší ve vnitřní Praze. Od roku 1634, kdy ji nechal zbudovat vojevůdce Albrecht z Valdštejna v manýristickém stylu, získala podobu v duchu romantismu a později baroka. Loni na jaře skončila její dvouletá náročná rekonstrukce, při níž zahrada získala novou zeleň, cesty a kanalizaci.

Spustit audio