Vánoční broskvičky. Cukroví, které nepatří mezi nejznámější, ale je delikátní

Toto cukroví najdete v balkánské kuchyni, ale kořeny má zřejmě v kuchyni rakouské. Jde o vánoční broskvičky, na jejichž přípravu je právě nyní ten správný čas, aby se do Vánoc dobře proležely a změkly.

Ingredience
  • Na těsto: 3 celá vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g rostlinného tuku
  • 600 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • špetka soli
  • kůra i šťáva z ½ citrónu
  • Na náplň: hrst mletých vlašských ořechů
  • vydlabané upečené těsto
  • 100 g másla
  • 70 g cukru
  • rum
  • trochu horké vody
  • marcipán
  • pikantní marmeláda
  • ovocný sirup nebo kořeněné červené víno
  • jemný krystalový cukr

Vejce, cukr a tuk našleháme a přidáme mouku, promíchanou s kypřícím práškem a citrónovou kůru i šťávu. Rukama vypracujeme těsto, které necháme několik minut odpočinout. Potom z těsta tvoříme kuličky velikosti lískového nebo vlašského ořechu, chceme-li broskve v reálné velikosti, tak vytvoříme kuličky velikosti pingpongového míčku. Klademe je na mírně pomaštěný pečící plech a ve středně vyhřáté troubě pečeme při 170 st. Celsia do růžova. Vychladlé polokoule pomocí lžičky nebo menšího nožíku na ploché části trochu vydlabeme. Drobečky, upotřebíme při přípravě náplně. Vzniklé důlky vyplníme pikantní marmeládou a krémem spojíme k sobě vždy 2 polokoule. Pro lepší chuť můžeme mezi dvě naplněné polokoule vložit plátek pravého marcipánu, který dobře přitiskneme.

Do misky nalijeme ovocný sirup a slepené cukroví v něm vykoupeme. Následně hned obalíme v jemném krystalovém cukru. Po zaschnutí uložíme. Toto pečivo vydrží i několik týdnů, jestliže je uloženo v chladu.

Příprava náplně: Vydlabané těsto rozdrtíme, přidáme mleté ořechy a pokapeme rumem, naředěným horkou vodou. Tuto hmotu přidáme do utřeného másla s cukrem. Dobře promícháme.

V receptu uvádíme jako jednu z náplní marmeládu či džem. To platí v tom případě, že budeme dělat větší broskvičky. Jestliže uděláme maličké, tak nám postačí jen náplň krémová, marmeláda by se nám tam už nevešla. Ale na škodu to není. Chcete-li broskvičky ještě více vyparádit, uděláme jim se zelené marcipánky ještě sem tam nějaký lísteček.

autor: iko

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.