Vařený květák s osmaženou strouhankou. Připravte si pestrý talíř

Vařený květák s osmaženou strouhankou se podával téměř v celém Rakousko – Uhersku. Někdy jako příloha, jindy jako samostatný pokrm. Květák, zejména vařený v páře, je velkou delikatesou.

Ingredience
  • 1 větší květák
  • 100 g másla
  • 120 g strouhanky
  • 600 g na másle podušené zeleniny
  • čerstvá zelenina (rajčata, papriky, salátová okurka, polníček,...)
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • 4 plátky šunky
  • 10 nových brambor
  • petrželka, pažitka nebo jiné oblíbené bylinky
  • sůl

Květák zbavíme velkých a poškozených listů, menší a neporušené můžeme zachovat. Poté květák očistíme, omyjeme a ve slané vodě nebo v páře uvaříme. Měkký vyjmeme, necháme okapat a přendáme ho na mísu. Posypeme na másle dozlatova osmaženou strouhankou a obložíme podušenou zeleninou, půlkami vařených vajec, kornoutky ze šunky a ve slupce vařenými bramborami. Ty podélně rozkrojíme a posypeme najemno nakrájenými zvolenými bylinkami. Vhodně doplníme čerstvou zeleninou nebo zeleninovými saláty. Podáváme jako  lehký samostatný pokrm.

Servírovat můžeme každému zvlášť na talíř anebo v míse, z které si každý odebere svoji porci.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko