Vepřové koleno s kysaným zelím

podle paní Mirky Kuntzamannové

Suroviny na 4 porce:

1 vepřové koleno o hmotnosti cca 1,5 kg
750 g kysaného zelí
3 cibule
sádlo
350 g klobás nebo vepřového uzeného masa
2 bobkové listy
7 kuliček nového koření
10 jalovčinek
1 lžička cukru
sůl

Postup:

Očištěné přeseknuté vepřové koleno vložíme do osolené vařící vody, které nesmí být příliš mnoho, koleno musí být jen potopeno. Přidáme na kolečka nakrájené 2 cibule a všechno koření. Vaříme tak dlouho, až je maso měkké. To trvá cca 11/2 hodiny. Mezi tím zpěníme na sádle nakrájenou cibuli, přidáme kysané zelí, na kolečka nakrájené klobásy, osolíme, přisladíme a podlijeme vývarem z vařícího se kolena. Pod pokličkou za občasného míchání vaříme asi 15 minut. Měkké maso vyjmeme z vývaru, vykostíme, rozdělíme na talíře a obložíme zelím s klobásami.

Příloha: vařené brambory, bramborový knedlík nebo chléb

Celková doba přípravy cca 2 – 2 ½ hodiny

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.