VIRŽINKO

20. září 2002

V uplynulých dvou dnech jsem tu mluvil na téma pojmenování souhvězdí, v jehož znamení je Slunce v těchto dnech. Jak vědí všichni, které zajímá astrologie, koncem srpna a do 23. září je Slunce ve znamení Panny. 23. září nebo přesněji řečeno kolem 23. září nastává nejen astrologicky, ale ještě víc astronomicky důležitý okamžik. Slunce projde poblíž hvězdy Alaraph v Panně takzvaným podzimním bodem a nastane astronomický podzim.

Už jsem tu mluvil o jazykovém zákulisí českého slova panna, vyprávěl jsem také příběh bohyně Astrai, po níž je toto souhvězdí pojmenováno, a ještě mi zbývá promluvit o tom, jak souhvězdí Panna souvisí s viržinky. Ano, s těmi, cituji ze slovníku "tenkými doutníky se slámkou jdoucí jejich středem, vyrobenými z virginského tabáku". Tuto pozoruhodnou souvislost začnu objasňovat tím, že uvedu mezinárodní, tedy latinský název souhvězdí Panny. Zní Virgo a je to latinské slovo označující pannu, mladou dívku či mladou ženu. Toto latinské slovo do češtiny ani do jiných slovanských jazyků nepřešlo, do angličtiny však ano. Tam je slovo verdžin, psáno virgin, které znamená panna, a pokud ho Angličané napíší s velkým V na počátku, každý ví, že jde o zcela konkrétní Pannu Marii; jméno Marie se už ani nemusí dodávat. Anglické virgin použité jako přídavné jméno pak znamená nejen panenský, ale i přírodní, ryzí a nedotčený. Při objasňování souvislosti mezi souhvězdím Panny a viržinek teď docházíme k anglické královně Alžbětě I., která vládla koncem 16. a na samém počátku 17. století. To je ta, co nechala popravit Marii Stuartovnu, v její době žil Shakespeare a divadlo tehdy zažívalo takový rozkvět, že dodnes mluvíme o alžbětinském divadle, také architekti znají alžbětinský sloh. Byla to zkrátka královna velmi významná ? osobně pak byla pozoruhodná tím, že se nikdy nevdala. Což mohlo mít mnoho různých příčin, veřejně se prostě říkalo, že Alžběta je panna. Ano, slovo virgin, panna, se tehdy skoro oficiálně přidávalo jako jakési příjmení či přízvisko k Alžbětinu jménu. A královna se za něj nijak nestyděla. Tedy pokud je pravda, že jménem Virginia, podle svého přízviska Panna, nazvala sama Alžběta osadu na americkém kontinentu, kde se roku 1584 usadili Angličané, aby zde založili nejstarší anglickou kolonii v Americe. Podle osady se pak začalo nazývat celé okolní území. A roku 1788 byl jménem Virginie pojmenován desátý stát americké Unie. Stát Virginie je pozoruhodný lecčím, pro naše téma je důležité, že se zde pěstuje vynikající viržinský tabák. A podle tohoto tabáku, tedy vlastně podle panenské anglické královny Alžběty I., se jmenují dnešní viržinka.

Dotazy, připomínky a náměty mi můžete psát na novou e-mailovou adresu mnovotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.