Víte, kde leží nejmenší český královský hrad?

17. listopad 2012

Tentokrát se v Tipu na výlet s Adrianou Krobovou vypravíme na místo nedaleko obce Běleč. Právě v její blízkosti najdete patrně ten nejmenší královský hrad u nás.

Do pramenů vstoupil jako Jenčov a na rozdíl od ostatních hradů, které plnily řadu funkcí - Jenčov byl zkrátka jen hrádkem loveckým.

Najdete ho zhruba 3 km od obce Běleč a 12 km od Křivoklátu. To, že se zbytky hrádku zachovaly do dnešní podoby se přičítá právě faktu, že byl postaven v lesích poměrně daleko od nejbližší obce a tudíž ze strany vesničanů nebyl nikdy zájem odvážet si odtud připravený stavební kámen, jako se tomu stalo u některých jiných památek.

O hrádek odpovědně pečuje Spolek pro záchranu hradu Jenčova, který se stará nejen o hrad, ale během víkendů také informuje návštěvníky. Fakt chráněné oblasti nabízí nejeden zážitek i pro milovníky přírody.

O historii hradu Jenčova se více dozvíte z rozhovoru Adriany Krobové s profesorem Tomášem Durdíkem.


Zvětšit mapu
autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.