Víte, kde na jednom místě najdete Napoleonovy vlasy i egyptské mumie?

19. květen 2012

Tentokrát se s Tipem na výlet vydáme na zámek, který vzbuzuje obdiv po celém světě díky svým neuvěřitelným sbírkám. Přitom nescházelo málo a o celý areál bychom přišli, kdyby se neobjevil Miloš Říha, současný kastelán, který zámku Kynžvart vrátil jeho jméno.

Státní zámek Kynžvart leží v západních Čechách, jižně od města Lázně Kynžvart, asi 20 kilometrů jihovýchodně od Chebu. Je znám především jako bývalé letní sídlo rakouského kancléře Klemense von Metternicha.

Právě pro něj byl starší barokní objekt z konce 17. století v letech 1820 -1833 přestavěn vídeňským architektem Pietro Nobilem. Dnes je zámek ojedinělou ukázkou venkovské reprezentativní rezidence ve stylu vídeňského klasicismu a empíru, citlivě vsazené do rozsáhlého přírodně - krajinářského parku.

Vydat se tam můžete nejenom za krásnou architekturou a bohatými sbírkami, ale také za řadou akcí. Co pro vás letos na Zámku Kynžvart připravili, prozradil Adrianě Krobové kastelán Miloš Říha.

Další informace najdete na oficiálních stránkách zámku www.kynzvart.cz


Zvětšit mapu
autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.