Voleník se opět ujme vedení NKÚ

17. říjen 2002

Dalších devět let bude prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu Lubomír Voleník. Jeho funkční období skončilo 7. července a od té doby byl úřad bez vedení. Prezident republiky Václav Havel dnes jmenuje Voleníka znovu do funkce. Prezident ale nesouhlasí s tím, aby se viceprezidentem NKÚ stal František Brožík z ČSSD, a proto v co nejkratší době očekává, že se Poslanecká sněmovna usnese na novém návrhu na obsazení této funkce.

Voleník doufá, že se stále více kontrolních akcí podaří dotáhnout do konce - až ke konkrétním viníkům odpovědným za špatné hospodaření se státními prostředky. "Vůbec si myslím, že základním úkolem, který vždycky člověk má, je spojovat lidi dohromady k tomu, aby chtěli jít sami za nějakým cílem, který má skutečně smysl. Čistota veřejných financí a pokud možno rozumné hospodaření s veřejným majetkem je cíl, za který stojí bojovat."

Znovu do funkce ho už na jaře navrhly poslanci všech parlamentních stran a sám Voleník si takové podpory cení. "Rozhodně je to výzva k tomu, abych se snažil do budoucna principy, které jsem vnesl do práce, udržet i v těch následujících letech tak, abych té funkci dostál se ctí a především abych odváděl práci, která bude prospěšná všem lidem kolem mne."

Prezident ale nesouhlasí s tím, aby se viceprezidentem NKÚ stal František Brožík z ČSSD, a proto v co nejkratší době očekává, že se Poslanecká sněmovna usnese na novém návrhu na obsazení této funkce. Brožíka navrhla předchozí sněmovna a prezident doufal, že nová nominace změní, nicméně se tak nestalo. V ČSSD se nyní hovoří o tom, že by místo něj mohla sněmovna do vedení NKÚ Havlovi navrhnout například bývalé poslance Františka Španbauera nebo Dušana Tešnara.

autoři: ark , jha , Hana Siraková
Spustit audio