Všechny zastávky autobusů a trolejbusů v rámci PID budou v Praze a středních Čechách jen na znamení

28. červen 2024 05:00
Dobré zprávy

V celé Praze i Středočeském kraji bude od 29. června 2024 sjednocen charakter všech autobusových a trolejbusových zastávek PID. Pro výstup v každé zastávce bude potřeba stisknout dostatečně včas tlačítko ve voze. Pro nástup postačí stát na zastávce tak, aby byl cestující viděn řidičem. Mávat již nebude nutné. Další změnou, platnou od 1. července je aktivace jízdenky v mobilní aplikaci PID už za minutu.

Výhodou nového systému je zrychlení cestování, vyšší pravděpodobnost eliminace nebo snížení případného zpoždění, plynulejší jízda odstraněním zbytečného brždění a rozjezdů, i lepší tepelná pohoda ve vozidle, protože v zimě se zbytečně nevyvětrá teplo a v létě bude účinněji fungovat klimatizace. Výhodou je také zpřehlednění pravidel pro jednotlivé zastávky – cestující už nebude muset zkoumat, jestli daná zastávka na znamení je nebo není. Zlepší se také ekonomika provozu a budeme šetrnější vůči životnímu prostředí.

Co musí lidé udělat pro zastavení vozidla

Pro cestující bude tato změna znamenat jediné – ve voze bude potřeba stisknout tlačítko v dostatečném předstihu před zastávkou tak, aby řidič včas věděl, že má zastavit a samotné zastavení proběhlo bezpečně a plynule. Při čekání na zastávce nemusí cestující pro zastavení udělat vůbec nic – stačí stát tak, aby byl řidičem viděn, mávat už nemusí.

Lidé se nemusejí obávat, že v autobusu nestihnou dát včas znamení. V každém autobusu jsou tlačítka rovnoměrně rozmístěna po celém voze a jsou dostupná téměř z každého sedadla, přičemž pro zastavení lze použít jak červená tlačítka STOP, tak i žlutá tlačítka na dveřích nebo v jejich blízkosti. Také není třeba se obávat, že budou autobusy lidem ujíždět. Řidiči budou mít i nadále povinnost počkat v zastávce do času přesného odjezdu, pokud přijedou dříve, než říká jízdní řád.

Odpovědi na nejčastější dotazy najdete na webu Pražské integrované dopravy.

Aktivace jízdenky v aplikaci už za minutu

Ochranné aktivační lhůta při nákupu jízdenky pomocí mobilní aplikace PID Lítačka se zkracuje ze 2 na 1 minutu. Změna nastane od 1. července 2024.

Důvodem ochranné lhůty je zabránit snadnému zneužití tohoto způsobu placení jízdného v MHD a vlacích v souvislosti s kontrolou pomocí revizorů a průvodčích.

Na druhou stranu je stávající dvouminutová lhůta uživatelsky nekomfortní například pro ty, kteří si kupují jízdenku až těsně před příjezdem vozidla na zastávku. Cestující jsou přitom povinni mít platnou mobilní jízdenku již pří nástupu do vozidla MHD nebo do přepravního prostoru metra.

Prázdninový provoz PID 29. 6. – 30. 8. 2024

Obdobně jako v minulých letech začne od 29. června 2024 platit v pražské MHD i na příměstských a regionálních autobusových linkách PID standardní prázdninový jízdní řád, který bude obdobný jako loni v létě.

metra budou mírně prodlouženy intervaly v pracovní dny a na lince C i o víkendu. V souvislosti s tramvajovou výlukou přes Václavské náměstí nebude na lince B oproti loňskému roku omezen víkendový provoz a mírnější omezení než loni bude také ve všední dny.

Intervaly tramvajových linek budou prodlouženy ve špičkách pracovních dnů na 10 minut, ve všední dny kolem poledne na 12 minut (u páteřních linek 9 a 22 budou intervaly poloviční). Tramvajový provoz po celé prázdniny ovlivní především výluky tratí přes Václavské náměstí a v ulici Dukelských hrdinů mezi Strossmayerovým náměstím a Výstavištěm. Nadále nebude průjezdný ani úsek přes Libeňský most. Mimo provoz budou tramvajové linky 4 a 21. Tramvajová zastávka teplárna Michle bude nově na znamení.

U autobusových linek dojde k prodloužení intervalů v pracovní dny a u vybraných linek i o víkendu ve stejném rozsahu jako loni. Nepojedou školní linky ani školní spoje na městských, příměstských a regionálních linkách.

Od soboty 29. 6. 2024 bude nejen po celé prázdniny, ale již trvale, platit avizované sjednocení charakteru všech autobusových zastávek.

Prázdninový provoz na městských linkách bude trvat do pátku 30. srpna 2024, na příměstských linkách pak do soboty 31. srpna (včetně).

autoři: Jakub Vik , JMys | zdroj: Pražská integrovaná doprava
Spustit audio

Nejnovější zprávy